PLATFORM SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜKLERİ AÇIKLANDI
ACCESS İNTERNATIONAL TARAFINDAN “DÜNYANIN EN BÜYÜK PLATFORM KİRALAMA ŞİRKETLERİ” AÇIKLANDI. TEMKİNLİK BİR PİYASAYI YANSITAN LİSTENİN EN TEPE NOKTASINDA ABD ŞİRKETİ UNITED RENTALS BULUNURKEN LİSTEDE TÜRKİYE’DEN DE MRT MAKİNA, FATİH VİNÇ VE RENT RISE YER ALDI

APA Yayıncılık’ın İngiliz yayın partneri KHL Group tarafından çıkartılan Access International dergisi, her yıl olduğu gibi bu yıl da “Dünyanın en büyük platform kiralama şirketleri listesini” yayınladı. Filo büyüklüğüne göre sıralanan ve dünyanın en büyük platform kiralama şirketlerinin yer aldığı 2020 Access50 listesi, genel olarak Covid-19 öncesi bir pazarı yansıtıyor. Access50 listesinin ilk 10’u, 2017’de Lavendon Group’u satın aldıktan sonra Loxam’ın üçüncü sırada yer almasının dışında, akıllarda oldukça istikrarlı bir şekilde ilerliyordu. Bu yıl Loxam, 2019’da Ramirent’i satın almasıyla filosunda % 35 artışa rağmen üçüncü sırada kaldı. Bununla birlikte, ilk 10 sırada bazı önemli değişiklikler yaşandı. İlk beş, geçen yılki ile aynı kaldı ve United Rentals şaşırtıcı bir şekilde tekrar en üst sırayı aldı.
ZİRVE DEĞİŞMEDİ
United ve geleneksel olarak ikinci sıradaki Sunbelt Rentals arasındaki boşluk, geçen yıl 40.000 adetlik bir farkla tarihsel olarak çok büyüktü. Şimdiye kadar, her ikisi de Ashtead Group’a ait olan Sunbelt ve İngiltere merkezli kardeş şirketi A-Plant, oldukça farklı operasyonlar oldukları için ayrı ayrı listelenmişti. Bu yıl ise Birleşik Krallık kolunun ABD’li muadili ile uyumlu olarak Sunbelt olarak yeniden markalandırılacağı ve karışıklığı önlemek için her iki şirketin filolarının Access 50’de birleştirildiği açıklandı. Grubun 126.000 adetini United’ın filo büyüklüğüne çok daha yaklaştırıyor ve Sunbelt’in neden bu kadar büyük bir büyüme kaydettiğini açıklarken, United filosunda % 2’lik bir düşüş gördü.
FİLOLARDA DÜŞÜŞ
Bilindiği üzere dünyanın en büyük platform pazarı olan Kuzey Amerika, koronavirüs pandemisine giden aylarda zaten bir düşüş yaşıyordu. United’ın filo rakamındaki düşüş, benzer bir hikâyenin diğer Kuzey Amerika merkezli kiralama şirketleri arasında anlatıldığı, hatta bunlardan birkaçının tahmin olduğu göz önüne alındığında, bunu doğruluyor. Genel olarak, Avrupa kiralama şirketlerinin filoları da geçen yıla kıyasla genel olarak baskılanmış durumda ve bir dizi yıldan yıla düşüş görüyor. Avrupa, Covid-19 ortaya çıkmadan önce piyasa beklentilerinde benzer bir düşüş yaşadı.
BÜYÜK TIRMANIŞLAR
İlk 10’un konusuna dönersek, listede yükselişe geçerek altıncı ve yedinci sıralara gelen şirketler var. Bunlardan biri, Cramo’yu satın almasının ardından yedinci sırada yer alan Boels Rental. Filosunun büyüklüğünü geçen yıldan bu yana iki kattan fazla arttırdı ve Cramo’nun 13.000 adetlik filosunu 2019 listesinde göründüğü gibi ele geçirdi. Bu, ilk 10’daki üç büyük filo değişikliğinden ikisinin filo birleşmesi veya devralma ile ortaya çıktığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu özelliğin ilk sayfasındaki ilk 10 filo boyutu tablosunda neden % 13,6’lık bir büyüme olduğunu da önemli ölçüde açıklıyor.
LİSTEYE ÇİN ETKİSİ
Çin’in en büyük kiralama şirketi Shanghai Horizon, geçen yıl Access 50’den bu yana 20.000 adetten fazla filo artışı ile bu trendi kırarak 6. sıraya yükseldi. Eşit derecede şaşırtıcı bir pazarda, Covid-19’un ortaya çıkmasına kadar, yıllık bazda % 45’e varan oranda büyümesi ve ülkedeki önemli yenikleri de dahil olmak üzere üreticilerin talebe ayak uydurmak için mücadele etmesi şaşırtıcı bir başarı olarak belirtildi. Bu listedeki diğer Çin merkezli kiralama şirketlerinin Horizon ile aynı büyüme düzeyine sahip olmadıklarını belirtmekte fayda var, ancak yine de genel olarak ortalamanın oldukça üzerinde. Kesinlikle, Çin merkezli şirketler önümüzdeki yıllarda Access 50 üzerinde devam eden bir etkiye sahip olacak.
PİYASA TEMKİNLİ
Birkaç istisna dışında, bu yılki tablo daha temkinli bir piyasayı yansıtıyor, ancak yine de normallik alemleri içinde, son ayları tanımlamak için çok azımızın kullanacağı bir kelime. Boel’in Cramo’yu satın alması ve Loxam’ın Ramirent’i satın almasıyla, son yıllarda sürekli ve gelişen bir hikaye haline gelen konsolidasyon trendi hala kanıtlanıyor ve platform endüstrisinin birçok küresel pazarda muazzam bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu hatırlatılıyor. Listenin gelecek yıl nasıl görüneceğini sadece tahmin edebilir. Birçok kiralama şirketi yatırım harcamalarını askıya aldı, ancak filolarını yükseltmeye mi karar verecekler yoksa bu adetlerle nereye gidecekler?
TÜRK KİRALAMA ŞİRKETLERİ, DÜNYA LİSTESİNDE
Access50’de Türkiye personel yükseltici platform kiralama sektörünün önemli 3 oyuncusu yer aldı. İkinci kez listeye girmeye hak kazanan MRT Makina, sahip olduğu 2374 adet platform ile 48. sırada yer aldı. Listedeki diğer Türk firmaları Fatih Vinç, parkındaki 1112 adet platform ile 68., Rent Rise ise 1068 platform ile listede 69. sırada bulunarak, dünyanın en büyük kiralama şirketleri arasına ismini yazdırdı. PLATFORMDERGİ olarak listede yer alan MRT Makine ve Fatih Vinç yetkilileri ile bir araya gelerek, elde ettikleri başarının sırrını konuştuk.
“Kiralama Koordinatörü Aysema Arslan”
MRT Makina olarak dünyanın en büyük kiralama şirketleri arasında 48. sırada yer alıyor olmak bizim için gurur verici. Dünya standartlarında yapılmış bu sıralamada ilk 50’ye giren ilk ve tek Türk firması olmak ayrı bir mutluluk ve motivasyon kaynağı. Tüm dünyanın baş etmek zorunda kaldığı pandemi sürecinin sona ermesi ve kesin normalleşme bugünlerde en büyük arzumuz. Bu sürecin sektörümüze olumsuz etkilerini bir yana bırakacak olursak, Türkiye’de platform kiralama sektörüne mensup firmalarda, mevcut maliyetlerimiz anlamında önemli farkındalıklar yarattığını görüyoruz. Sektörün kendisini koruması ve global maliyetlere entegre olması ile hem Türkiye’de hem de uluslararası platformda bulunduğumuz konumu korumak ve daha iyi noktalara ulaşmak en büyük hedefimiz.
MÜŞTERİ ODAKLI HİZMET VE GÜÇLÜ PARK
Makine parkımızda yer alan ürünlerimizin çeşitliliği, makinelerimizin yeni, bakımlı ve Genie ile Manitou markalı ürünlerden oluşması, tüm Türkiye’de ve çalışmakta olduğumuz yurtdışı projelerimizde yaygın servis ağımızla vermekte olduğumuz 7/24 kesintisiz servis hizmetinin ulaşmış olduğumuz bu başarıda rolü çok büyüktür. Operasyon ve servis hizmetlerimizi büyük bir titizlikle, İSG şartlarına uygun şekilde kendi servis ekibimizle ve her zaman depolarımızda tuttuğumuz geniş yedek parça stoğumuzla gerçekleştiriyoruz. Kendi personelimiz olan kalifiye servis ekibimiz ve geniş yedek parça stoğumuz sayesinde sorunları gidermede dışa bağımlı olmadığımız için müşterilerimizin beklentisini karşılayacak hızda ve kalitede hizmet veriyor, yüksek oranda müşteri memnuniyeti sağlıyoruz. Müşteri odaklı çalışmak müşteri ile empati kurmak temel prensibimiz. Müşterilerimizin önceliklerini kendi önceliğimiz olarak benimsiyoruz; bu da müşterilerimizin bizi sürekli tercih etmesini ve kalıcı ilişkiler kurmamızı sağlıyor. Kiralama, operasyon ve servis departmanlarımızdaki tüm çalışma arkadaşlarımızın profesyonel ve özverili çabaları da başarımızın en büyük anahtarlarından.
“Genel Müdürü Bekir Erdemli”
Fatih Vinç olarak Acces International tarafından düzenlenen “Dünyanın en büyük kiralama şirketleri” listesi içerisinde olmak ve ülkemizin adını bu listenin içerine taşımış olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünya genelinde tüm iş sektörleri açısından zor bir süreç içerisinde olsak da, çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Tüm bu zorluklara rağmen başta müşteri memnuniyeti olmak üzere Fatih Vinç ailesi olarak değerlerimizden ödün vermeden belirlediğimiz hedefleri yakalama gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda geleceğimizi belirlemek adına aldığımız stratejik kararlar ve hedefler bizleri sektörün öncü firmaları arasında olmamızı sağladı.
KESİNTİSİZ HİZMET VE YATIRIMLAR
Yoğun rekabet pazarının olduğu ülkemizde müşterilerimize “Kesintisiz Hizmet” anlayışıyla her zaman ve her koşulda yanlarında olduğumuzu hissettirecek bir pazarlama ve teknik servis ekibi Fatih Vinç’in tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir. Fatih Vinç olarak iç ve dış şartlardaki problemleri okuyarak, teknolojinin de imkanlarını en son noktasına kadar kullanarak çözümler üretiyoruz. Geleneksel iş hayatı anlayışından çıkarak, dinamik, proaktif ve dünya standartlarında yönetim şeklini hareket ediyoruz. Yedek parça konusunda bağımlılığımızı azaltacak yatırımlar, KOSGEB ile Ar-Ge inovasyon faaliyetleri, TÜBİTAK ile yaptığımız Ar-Ge işbirliği projesi, kiralama sektörüne kazandırdığımız operasyonel kiralama yazılımları, veri okuma ve analizi için geliştirdiğimiz modül yazılımları Fatih Vinç’e, sektörümüze ve ülkemize değer katmaktadır. Bu kazanımlarımız doğrultusunda stratejilerimiz ve yeni yatırım kararlarımız şekillenmekte, daha güçlü, daha verimli, daha dinamik bir Fatih Vinç ortaya çıkmaktadır. Gelecek yıllarda belirlediğimiz strateji ve yatırımların daha fazla meyvesini alacağımızın, ülkemizde ve dünyada sektörün en önemli oyuncuları arasında olacağımızın bilinciyle hareket ediyoruz.