COVID-19 salgınının, toplum ve gündelik yaşam üzerinde halihazırda büyük etkileri oldu. Büyük çoğunluğumuz elbette bunların geçici bir dönem olmasını umut ediyor. Sokağa çıkma yasakları, dükkanların kapatılması, tedarik zinciri problemleri ve toplumsal yaşamın muhteşem bir hızla yavaşlaması. Yeni tür koronavirüs salgınıyla birlikte kısa zamanda radikal değişimlerin gerçekleşebileceğini fark ettik. Peki bu farkındalık sistematik değişiklikleri de beraberinde getirecek mi? Ve biz değişime sektör olarak hazır mıyız?
Değişim hayatın değişmez kuralıdır. Değişim sürekli ve kaçınılmazdır. Hepimiz için önemli olan, değişim zamanının geldiğini fark edip zaman kaybetmeden bu süreci yönetmektir. Değişim, doğru zamanda yapılırsa işe yarar ve başarılı olur. Eğer zamanlama kaçırılırsa değişimin bir kıymeti kalmaz. Diğer taraftan değişime uyum gösteremeyenler yok olurlar; insan aklı değişimi kabullenmekte zorlanır. Çoğu insan içinde bulunduğu ortamı hiç değişmeyecekmiş gibi görür, değişen koşullara uyum göstermek yerine mevcudu korumaya çalışır.
Sektör olarak değişeceğiz, çünkü değişimi yaptığımız hizmetin şekli istiyor. Gönüllü ya da gönülsüz, buna uymak zorundayız. Uyarsak sorun çıkmaz, uymazsak, foyamız da açığa çıkarsa, sorunları kapıda bilin. Eğer bu işte kalmak, bu işte yükselmek istiyorsak değişime uyacağız.
Biz Platformder’i kurarken sektöre kurumsallaşma ve değişim getireceğiz diye yola çıkmış bir avuç gönüllü sektör temsilcisiydik. İşimizden, ailemizden zaman ayırarak sektör adına bir şeyler yapma gayretini her zaman gösterdik. Yunus Emre’nin; “Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sîgaya (hesaba) çeken bir Molla Kasım gelir…” beytinde olduğu gibi eğri büğrü konuşmaktan hep kaçındık. Ancak sektör bu konuda aynı şeyi yaptı denemez. İşte bu nedenle de bir Molla Kasım sektörü hesaba çekecek bu gidişle. Acaba sektörümüz hesap vermeye ne kadar hazır? Bu soruya verilecek cevap, sektör olarak değişime verdiğimiz değerin göstergesi olacaktır.
Bu değişimde itici bir güç olması adına (Molla Kasım), TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Makine ve Teçhizatı İmalatı Meclisi altında dernek olarak kurulmasını sağladığımız Kiralama Komitesinde, Kiralama Sektöründe faaliyet gösteren firmalar için bazı asgari şartların getirilmesi için çalışmalara başladık.
Personel Yükseltici Platform sektörünün yeni oyuncusu ve Platformder üyesi Vesa Platform, Türkiye’nin ilk 18 metre çalışma yüksekliğine sahip eklemli-paletli örümcek platformunun (T18AJ) tanıtımını İstanbul’da sektör temsilcilerinin de katıldığı programda gerçekleştirdi. Platformder olarak organize ettiğimiz lansmana katılan üyelerimize çok teşekkür ederiz.
2021 yılında 30.yılını kutlayacak olan KOMATEK2021 fuarı ile birlikte, kiralama sektörüne bir pencere açarak, arzu edilen kapsam ve ilgiye erişerek sektöre layık bir KİRALA Türkiye fuarını gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Fuarımızda Kiralama firmaları yer alırken, fuarımızın 2.gününde T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı (İSGÜM) ile “7 Bölge 7 Üniversite” Projesi kapsamında, İSG Uzmanlarına ve Sektör Temsilcilerine yönelik Personel Yükseltici Platform semineri düzenleyeceğiz. Fuarımızla birlikte bu etkinliğin çok verimli geçeceğini ümit ediyoruz.
Koronavirüs ile mücadelede sivil toplum kuruluşlarına ilişkin T.C. İçişleri Bakanlığı’nca alınan tedbirler kapsamında; Dernek ve vakıfların genel kurulları ile sivil toplum kuruluşlarının eğitimler dâhil, insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri Bakanlığın 16.03.2020 tarihli Genelgesi ile ertelendiği için, yeni bir genelge yayımlanıncaya kadar faaliyetlerimizi dijital ortamda yapmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda bizleri sosyal medya hesaplarından takip edebilir ve de katılabilirsiniz.
Herkese sağlıklı ve bol kazançlı günler diliyorum.
Saruhan GÜNAYDIN
Yönetim Kurulu Başkan Vekili