PLATFORMDER, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PLATFORM KİRALAMA ŞİRKETLERİ LİSTESİNİ (PT20) AÇIKLADI. LİSTEDE YER ALAN 52 FİRMANIN MAKİNE PARKI, BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE % 0,7 BÜYÜYEREK 12 BİN 727 ADETE ULAŞTI.
Personel Yükseltici Platform İşletmeci İmalatçı ve Distribütörleri Derneği (PLATFORMDER), kiralama piyasasının haritasını çıkarttı. Sektörde aktif olarak faaliyet gösteren tüm işletmelerle tek tek iletişime geçen PLATFORMDER, firmalar tarafından beyan edilen makine adetlerini dikkate alarak “Türkiye’nin en büyük 20 kiralama şirketini” belirledi. 2018 yılında ilk defa hazırlanan PT20 listesi, 2020 yılında 52 firmanın katılımı ile yeniden hazırlandı. Listedeki firmaların makine parkı, toplamda bir önceki yıla göre % 0,7 büyüyerek 12 bin 727 adete ulaştı. 2020 yılındaki % 1’in altındaki büyümeye Covid-19 salgını ve salgına yönelik alınan tedbirler ile yüksek döviz kurunun etkili olduğu belirtildi. PT20 listesinde ilk beşte yer alan MRT Makina, Fatih Vinç, Rent Rise, Highlift Platform ve İstanbul Vinç, 2019 yılındaki sıralamasını korudu. Ayrıca listede ilk üç sırada yer alan firmalar, Access International tarafından hazırlanan Access 50‘de de yer alarak önemli başarıya imza attı.
AKÜLÜ MAKASLI PLATFORMLAR İLK SIRADA!
2020 yılında da 2019’da olduğu gibi makine parkındaki dağılımda akülü makaslı grubu toplam makine parkı içerisinde % 71.94 ile ilk sırada yerini korurken, sırası ile diğer dağılımlar şu şekilde oldu: Dizel makaslı % 8.11, akülü eklemli % 6.54, dizel eklemli % 5.76, dizel teleskobik % 1.08, paletli platform % 0.81, dikey platform % 1.67, diğer platformlar % 1.38, 50 metre altı araçüstü platform % 2.31 ve 50 metre ve üzere jumbo platform % 0.39.
KAMU PROJELERİ
2020 yılında tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgınına yönelik alınan tedbirler nedeni ile gerek imalatta gerekse hammadde tedarikinde yaşanan aksamalar nedeni ile personel yükseltici platform pazarında düşüş yaşandı ve kiralama firmaları da ister istemez bu durumdan etkilendi. Ancak bu etkilenmeye rağmen, personel yükseltici platform sektörü, yüksekte çalışma gerektiren tüm işlerde gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse iş süreçlerinin kısalması adına yatayda ve dikeyde bağlayıcı bir öneme sahip olması nedeni ile pandemi sürecinde dahi yoğun bir şekilde hizmet vermeye devam etti. Özellikle kamu projelerinde (Pandemi Hastaneleri, kamu binaları, vs.) bu önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu kadar öneme sahip olan personel yükseltici platform sektörünün pandemi sonrası hızlı bir biçimde büyüyeceği tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öngörülüyor.
İKİNCİ ELDE HAREKETLİLİK
2020 yılında pazara giren sıfır makine sayısının 2019 yılındaki rakamlara yaklaşarak 500 adetler civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu satışlarda son kullanıcıya giden makine sayısında artış gözlenirken, ikinci el pazarında da bir hareketlenme meydana geldi. Özellikle kurdaki hareketlilik yeni yatırım maliyetlerinde kiralama firmaları için olumsuz bir etken gözetirken, kurlardaki artış ikinci el makine tercihi ön plana çıkardı. Ayrıca kiralama firmalarının borçlarını ödemede yaşadıkları sıkıntı nedeni ile makine parklarında küçülmeye gittikleri de gözlemlendi. TUIK verileri ışığında sektörün ihracat ve ithalatı incelediğinde ise kendinden yürüyüşlü ürün grubunda ithalatın 2020 yılı sonu itibariyle 149 Milyon USD, ihracatın 40 Milyon USD olacağı, araçüstü ürün grubunda ise, yine 2020 yılı sonu itibariyle ithalatın 2,8 Milyon USD, ihracatın ise 9,5 Milyon USD olacağı tahmin ediliyor.
YÜKSEKTE ÇALIŞMA
Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke ve bu büyümenin merkezinde de inşaat sektörünün olması nedeni ile 2021 yılında da personel yükseltici platform sektörü ister istemez etkilenecek. Yüksekte çalışma sadece inşaat sektörüne ait bir çalışma değil. Buradan yola çıkıldığında inşaat sektörü dışında; havaalanı, tesis yönetimlerinde, dar mekânlarda yükselmek için, tüm imalat sanayinde, mekanik ve elektrik işlerinde, tüm açık ve kapalı alan reklam ve tabela işlerinde, dış cephe temizlik ve tadilat işlerinde, restorasyon işlerinde, nükleer enerjide, rüzgâr enerjisinde, güneş enerjisinde, köprü ve viyadük imalat ve bakımlarında, gıda ve perakendede, petrokimyada, medyada ve daha birçok alanda yüksekte çalışmalar mevcut. Bu alanlarda bilinirlik ve personel yükseltici platformların kullanımının artmasıyla, pazarda büyüyeceği ön görülüyor. Bu büyümenin gelişmiş ülkeler seviyesine gelmesi, Türkiye’de bulunan makine parkının en az 6 kat daha büyüyeceği anlamına geliyor.
PROFESYONEL HİZMET
Pandemi ile birlikte daha iyi hizmet vermek için kurumsallaşmanın önemini kavrayarak hareket eden firmaların, dijital alt yapılarını da geliştirerek hizmet kalitelerini artırmaları ve bu sayede de daha profesyonel hizmet vermeleri 2021 yılı ve sonrasında en belirleyici etken olacağı belirtildi.