PLATFORMDER, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PLATFORM KİRALAMA ŞİRKETLERİ LİSTESİNİ (PT20) AÇIKLADI. 52 FİRMANIN KATILIMI İLE HAZIRLANAN LİSTEDE İLK 50 İÇERİSİNDE YER ALAN FİRMALARIN MAKİNE PARKI, GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 5,02’LİK BÜYÜYEREK 12.647 ADETE ULAŞTI.
Personel Yükseltici Platform İşletmeci İmalatçı ve Distribütörleri Derneği (PLATFORMDER), kiralama piyasasının haritasını çıkarttı. Sektörde aktif olarak faaliyet gösteren tüm işletmelerle tek tek iletişime geçen PLATFORMDER, firmalar tarafından beyan edilen makine adetlerini dikkate alarak “Türkiye’nin en büyük 20 kiralama şirketini” belirledi. 2018 yılında ilk defa hazırlanan PT20 listesi, 2019 yılında 52 firmanın katılımı ile yeniden hazırlandı. Listede ilk 50 içerisinde olan firmaların makine parkı toplamda bir önceki yıla göre % 5,02 büyüyerek 12.647 adete ulaştı. 52 firmanın yer aldığı listede ilk 20’de bulunan firmaların makine adetleri, toplam makine adetinin % 84’ünü oluşturuyor. Listenin ilk 20’sinde bulunan firmanın 16’sı PLATFORMDER üyesi olarak karşımıza çıkıyor.
AKÜLÜ MAKASLI İLK SIRADA
2019 yılında bir önceki yıla göre makine parkındaki dağılıma bakıldığında akülü makaslı grubu toplam makine parkı içerisinde % 72,54 ile ilk sırada yerini aldı. Sırası ile diğer dağılımlar şu şekilde oluştu; dizel makaslı % 7.03, akülü eklemli % 6.03, dizel eklemli % 6.45, dizel teleskobik % 1.23, paletli platform % 0.69, dikey platform % 1.23, diğer platformlar % 2.04, 50 metre altı araçüstü platform % 2.27 ve 50 metre ve üzere jumbo platform % 0.50.
AĞIRLIK AKÜLÜ, DİZELE EĞİLİM VAR
Listedeki rakamlardan hareketle makaslı platformlarda daha çok akülü, eklemlilerde ise dizel makinelere ağırlık veriliyor. Sonuç itibari ile listeden Türkiye platform kiralama sektörünün akülü makaslı platformlar ile başlayan yolcuğunun tüm hızıyla devam ettiği fakat gerek iklim gerekse çalışma koşulları nedeniyle işletmelerin dizel makinelere doğru bir eğilim gösterdiği sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye piyasasında tercih edilen platformlar ile diğer ülkelerdeki platform tercihleri karşılaştırıldığında ise ihtiyaçların benzerlik gösterdiği görülüyor. Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerdeki kiralama parklarının çoğunluğunu makaslı platformlar oluşturuyor. İklim ve çalışma koşullarına göre akülü ve dizel ayrımına giden işletmelerin makaslıdan sonra eklemli ve araçüstü platforma ağırlık veriyor.
PLATFORM, DÜNYADA YAYGINLAŞIYOR
Personel yükseltici platform sektörü, dünya çapında gelişmesini sürdürüyor. 530 bin 525 adet platformun bulunduğu Amerika’da şu anda özellikle kiralamanın kuvvetli olduğunu görünüyor. Amerika’nın arkasından küçük bir farkla Avrupa geliyor. Bu bölgede özellikle İtalya ve İspanya gibi ülkeler gittikçe kuvvetlenmeye başlıyor. Kiralamada hızlı büyüyen Çin piyasası çok iyi bir durumda ve bu yolda büyümeye devam etme sinyalleri veriyor. Güneydoğu Asya, son zamanlarda, platformlar için önemli yeni bir piyasa halini aldı. Singapur’un bölgede uzun yıllardan beri olgun bir piyasaya sahip. Platform kiralama piyasası büyüyen Türkiye ise önemli ülkeler arasında yer alıyor.
MAKİNE PARKI YÜZDE 5,2 BÜYÜDÜ
Listedeki bazı firmaların geçen yıla göre farklılık gösterdiğini kaydeden PLATFORMDER Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Tuncer, 52 firmanın katılımıyla hazırlanan PT20 listesi ve sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Listede ilk 50 içerisinde olan firmaların makine parkı toplamda bir önceki yıla göre % 5,02 büyüyerek 12.647 adete ulaştı. Listede ilk 20’de bulunan firmaların makine adetleri, toplam makine adedinin % 84’ünü oluşturuyor. Yine ilk 20 firmanın 16’sı PLATFORMDER üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bir önceki yıla göre listede bulunan 7 firma makine parklarını % 50’nin üzerinde büyüttü. Toplamda bu rakam 378 adet olarak gerçekleşti. Yine bir önceki yıla göre 10 firma makine parklarında küçülmeye veya değişime gitti. Bu rakam ise toplamda 258 adet olarak gerçekleşmiş olarak gözüküyor. 15 firma ise makine parklarında değişime gitmeyerek bir önceki yıl ile aynı kaldı.”
100 BİN KİŞİYE 13 PLATFORM
Platform sektörünün dünya genelinde de hızla yaygınlık kazandığına dikkat çeken Abdullah Tuncer, “ERA – Avrupa Kiralama Federasyonu tarafından hazırlanan raporlarda da baz alınan 77.32 NACE Kodu “İnşaat ve inşaat mühendisliği makine ve teçhizatının operatörsüz olarak kiralanması ve leasingi” ile alakalı olarak rakamlara TUIK üzerinden bakıldığında; 2017 yılı sonu itibariyle 710 firma, 4.000 çalışan ile 1,1 milyar TL ciro elde ettiğini görmekteyiz. Finans ve sigorta maliyetleri hariç, 2017 yılı sonu itibariyle 77.32 Nace Kodu için üretim değeri yaklaşık 1 Milyar TL. olmuştur. Ülkemiz gelişen ve ihtiyaçları da artan bir ülkedir. Bu gelişimin merkezinde ise İnşaat bulunmaktadır. Tüm yaşanabilir mekanlar ve o mekanları yaşanabilecek hale getiren işler inşaat ile yapılmaktadır. Bu nedenle Personel Yükseltici Platform sektörünün, inşaat sektörüne bağımlı olması şu an için normal bir durumdur. Personel Yükseltici Platform sektörüne global ölçekte baktığımızda; GSYH’da ilk sıralarda olan ülkelerde her 100 bin kişiye düşen platform sayısının fazla olduğunu görmekteyiz. Türkiye’de her 100 bin kişiye 13 platform düşerken, bu rakam nüfus olarak bize en yakın olan Almanya’da ise 65 adet platformdur. Bu ülkelerde, personel yükseltici platform kullanım alanlarının fazla olması ve yüksekte çalışma gerektiren tüm işlerde tercih edilmesidir. Çünkü bu ekipmanları kullanmak bir kültür haline gelmiştir. Buna ek olarak, personel yükseltici platformlar her türlü imalat sürecini kısaltmaları ile de tercih edilmektedir” dedi.
KİRALAMA SEKTÖRÜ
Genel Sekreter Yardımcısı Tuncer, “Ülkemizde de personel yükseltici platform kullanım alanlarının artmasıyla birlikte, firmaların makine parklarını büyütmeleri veya sektöre yeni aktörlerin girmesi kaçınılmaz bir durumdur. Burada önemli olan, kiralama firmalarının iş yaptığı çevrede, yerine getirdiği faaliyetlerde, toplumun ahlaki ve etik değerlerini dikkate alması, işletme çıkarlarının yanında, sektörün de çıkarlarını düşünerek kiralama politikalarını belirlemesi ve yürütmesi gerekmektedir. Çünkü, her geçen gün rekabetin arttığı bir ortamda, dünyada kiralama gelirlerinin her yıl artıyor olması (ülkemizde de tam tersi düşüyor olması); rekabetin fiyattan öte, verilen hizmetle olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: PLATFORMDER
NOT: Listedeki rakamlar PLATFORMDER’in yapmış olduğu araştırma sonrasında firmalar tarafından beyan edilen makine parkı adetleridir.