Platform sayısı ve makine kiralama saatleri tüm dünyada artmasına rağmen, çalışma platformları ile bağlantılı olarak gerçekleşen ölümlü kazaların sayısı sabit kalmıştır. Bu durum 2015 yılı için platformlar kazaları ve IPAF yayın verilerinin ortalamaları sonucunda, platformların yüksek çalışma işleri için en güvenli makineler olduğunu doğruluyor. Bu rakamlar doğrultusunda 2015 yılında ölümle sonuçlanan 68 kaza bildirildi ve toplam çalışma saatleriyle kıyaslandığında kaza oranı yüzde 0.035 olarak bildirildi. 2014 yılı için bildirilen ölümlü kazaların sayısı ise ortalama 0.035 oranını temsilen 64 kaza olarak gerçekleşti. Bu rakamlar 2013 yılında ise ortalama 0,040 oranını temsilen 68 ölümlü kaza olarak bildirilmişti.
Belli başlı sebepler
2015 ve 2013 yıllarında edindiğimiz kaza verilerine göre platformlar ile ölümcül kazalarında belli başlı nedenlerin olduğu tespit edildi. Kaza sebepleri; yükseklikten düşme yüzde 31, devrilme yüzde 27, elektrik çarpması yüzde 15, sıkışmalar yüzde 15 ve diğer sebepler yüzde 12 olarak ortaya çıktı.
IPAF’ın ölümlü kaza oranı hesaplamasında dikkate aldığı faktörler:
• Tahmini kiralamada bulunan platform sayısı (üretici verilerine dayanarak)
• Yıl boyunca her ülke ve dünya için tahmini ortalama kullanım oranı
• Yılda çalışma ve ortalama gün sayısı (haftada 5 gün, yılda 50 hafta)
• IPAF kaza raporlama proje dayalı bir yıl içinde platformları kullanımı ile ilişkili ölümlerin sayısı
Kazalar ülkelere göre değişiyor
IPAF- Madrid Zirvesi sunumunda araştırma sonuçlarının uluslararası kaza verileri güvenilir bir karşılaştırmalar sonucunda zorlaştıran farklı faktörler ülkelere göre değişmektedir. IPAF teknoloji yöneticisi ve güvenlik uzmanı Chris Wraith uluslararası kaza verileri farklı biçimlerde sunulmakta olduğunu kaydederek, konuşmasına şöyle devam etti; “Platformlar yükseklikten düşmeleri önlemek için çözümün bir parçasıdır. Ancak inşaat güvenliğini artırarak mevcut tehlikeleri araştırmak ve önlemek için görmek için sektörde dünya çapında işbirliği yapılması gerekiyor. Sürekli iyileşme sağlamak için, üreticiler ile temasta bulunmakta VE yararlı görüşmeler yapılmalı.”
IPAF 2012’de kaza raporlamaya başladı ve proje kapsamında kademeli olarak bilinen kaza olaylarını kapsamlı bir veri tabanıyla ortaya çıkarttı. IPAF araştırma sonuçları da standardizasyonların güvenlik kararları için bir temel olarak hizmet edebilir. Bu doğrultuda tüm üreticiler, kiralama şirketleri, müteahhitler ve son kullanıcılar IPAF tarafından oluşturulan ipaf.org/accident adresinde platformlarını rapor ederek, bu araştırmaya katkıda bulunabilir. Böylece daha güvenli erişim ekipmanları üretebilmek için destek sağlamış olunur.
2013 – 2015 IPAF kaza raporu
IPAF verileri doğrultusunda 2015 yılında ölümle sonuçlanan 68 kaza bildirildi ve toplam çalışma saatleriyle kıyaslandığında kaza oranı yüzde 0.035 olarak bildirildi. 2014 yılında bildirilen ölümlü kazaların sayısı ise ortalama 0.035 oranını temsilen 64 kaza olarak görülüyor. Bu rakamlar 2013 yılında ise ortalama 0,040 oranını temsilen 68 ölümlü kaza olarak bildirilmişti
Ölümcül kaza sebepleri:
Yüksekten düşme: % 31
Devrilme: % 27
Elektrik çarpması: % 15
Sıkışma: % 15
Diğer sebepler: % 12
Kaynak: Vinç ve Platform Dergisi