NİTELİKLİ ELEMAN BULMA KONUSUNDA SORUN YAŞAYAN PLATFORM SEKTÖRÜNE ÇÖZÜM SUNMAK İÇİN HAREKETE GEÇEN PLATFORMDER, EĞİTİM ALANINDAKİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ. BU KAPSAMDA İLKİ ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN YOĞUN KATILIMIN OLDUĞU ÇALIŞTAYDA MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN SEKTÖRE KAZANDIRILMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Kurulduğu günden itibaren platform sektöründeki önemli sorunlarını çözüme kavuşturmak için önemli çalışmalar sürdüren Personel Kaldırma ve İletme Platformları İşletmecileri Derneği (PLATFORMDER), eğitim alanındaki çalışmalarının birincisini Ankara’da düzenledi. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü himayesinde organize edilen ve Başkent Öğretmenevi Hitit Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya 12 ilin meslek lisesi öğretmenleri ve sektör temsilcileri katıldı.

HAYALİNİZDEKİ MESLEK
Sektör temsilcileri yaşadıkları problemlerin gündeme getirildiği çalıştayın ilk bölümünde protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Ardından programın açılışında konuşan PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı Servet Ayhan, sektör adına bilgi paylaşımında bulundu ve büyüyen personel yükseltici platform sektörü için nitelikli eleman taleplerini bakanlık yetkililerine iletti. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü adına konuşma yapan Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin ise çalıştayın öneminden bahsederek genel müdürlük olarak tüm program boyunca konuşulanların tamamını not alacaklarını ve bunu bir rapor olarak genel müdürlüğe ileteceklerini belirtti. Şennur Çetin ayrıca çalıştaya katılanlardan bir talepte bulunarak, ”Hayalinizdeki mesleki eğitimi lütfen bir kağıda yazın ve bize iletin” şeklinde bir isteği oldu. Bunun üzerine katılımcılar, hayal ettikleri meslekleri yazarak çalıştay sonunda Çetin’e teslim ettiler.

MESLEKİ EĞİTİM
2 oturum halinde düzenlenen çalıştayın 1. oturumunda imalat sektöründe mesleki eğitim konusu ele alındı. Bu kapsamda Fatih Vinç Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aydın, servisleri ile birlikte yapmış oldukları araştırma sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı. Daha sonra oturumda konuşan ACR Platform SSH Müdürü Emrah Güngör, firma olarak mesleki eğitimdeki istihdam politikalarını anlattı. ELS Lift Genel Müdürü Kerem Bayrak ve Uzmanlar Platform Genel Müdürü Yusuf Tursun ise yapmış oldukları meslek lisesi istihdam çalışmaları hakkında bilgi vererek imalat yönü ile mesleki eğitim konusunda yaşadıkları problemleri ve taleplerini ilettiler. Çalıştayın 1. oturumda son olarak söz alan Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi İş Makinaları Bölümü Şefi Mehmet Emin Yaman, okul olarak yapmış oldukları okul – sanayi işbirliği ile alakalı bir sunum yaptı.

SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR
Çalıştayın 2. oturumunda ise kiralama / işletmeci yönüyle mesleki eğitim konusu üzerine konuşmalar yapıldı. Bu oturumda Fatih Vinç Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Aydın, PLATFORMDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Biglift Genel Müdürü Servet Ayhan, ACR Platform Kiralama Yetkilisi Erhan Acar tarafından katılımcılara kiralama konusunda önemli bilgiler aktarıldı. Çalıştayın sonunda ise programa katılan öğretmenlere söz hakkı verildi. Çalıştay sonucunun
değerlendirilme kısmında ise mesleki eğitim kalitesinin düşük olması, okul-iş dünyası ilişkisinin yetersizliği, işgücünün mesleki kalifikasyonunun düşük olması, iş gücü piyasasındaki ihtiyaçların değişimine hızlı uyumun gösterilememesi, iş gücü arzı ile, iş gücü talebi arasında kalite yönünden uyumsuzluk gibi problemler ortaya konuldu. Bunun üzerine harekete geçen PLATFORMDER yetkilileri, bu problemlerin çözümü için, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak çalışmalara başlama kararı alındığını kaydetti.