Ana Sayfa Misafir Yazarlar PLATFORM SEKTÖRÜNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM

PLATFORM SEKTÖRÜNDE YEŞİL DÖNÜŞÜM

22 views

Avrupa’da personel yükseltici platform sektöründe yeşil enerji çözümlerinin etkilerini yaygın bir şekilde görmeye başladık. Üretici firmaların; makaslı platformlarda sundukları lityum akü seçeneğine ilaveten, özellikle büyük metrajlı bomlu makinelerde de akü seçeneği sunmakta birbiriyle yarıştıklarını görüyoruz.
Bu yazımızda personel yükseltici platform sektöründeki yeşil enerji çözümlerine değineceğiz.

Bildiğimiz gibi en yaygın olarak kullanılan personel yükseltici platform tipi akülü makaslı platformlardır. Daha yüksek ve yatay erişim gerektiren noktalara ulaşabilmek için ise bomlu platformlar tercih edilir. Birkaç yıl öncesine kadar bomlu platformlarda 20 metre çalışma yüksekliğinden daha yüksek modellerin enerji kaynağı dizel ya da benzin ile çalışan bir motor olmaktaydı. Ancak özellikle ülkelerdeki enerji politikalarının ve şantiyelerdeki düzenlemelerin daha katı hale gelmesiyle birlikte hem akülü bomlu platformlara olan talebin daha da arttığını hem de yüksek metrajlı yeni modellerin üretilmeye başlandığını görüyoruz. Avrupa’nın akülü ve hibrit modellere geçişte küresel lider olduğunu, ancak Çin’deki talebin ise şimdilerde patladığını söyleyebiliriz. Kuşkusuz dizel motorların neslinin kısa ve orta vadede tükenmesi beklenmiyor. Ancak gelecekteki düzenleyici ortamın, teknolojilerdeki gelişmelerle birlikte, endüstriyi uzun vadede sıfır emisyonlu personel yükseltici platformlara doğru itmesi beklenmektedir.
Avrupa’nın en büyük kiralama şirketlerinden Hollanda merkezli Riwal, 2030 yılına kadar filosunun %90’ının akülü veya alternatif bir yeşil enerji tipi olmasını hedefliyor. Ayrıca şirket, depolarına güneş panelleri ve su rejenerasyonu kuruyor. Riwal, sektörün önündeki zorluğun, tam bir hafta şarj etmeden çalışabilen makul maliyetli bir makine geliştirmek olacağını düşünüyor. Elektriksel dönüşüm sayesinde, makinenin durumunu kontrol etmek için teknoloji kullanılabilecek ve bakım sırasında makineye dokunan ellerin sayısı azalacaktır. Teknisyen eksikliği göz önüne alındığında, bu gelecekte önemli bir unsur olacak.

ÇİN’DE ELEKTRİKSEL DÖNÜŞÜM
10 yıl gibi bir süre içerisinde Çin’de üretilen bomlu platformların %80’inin akülü veya hibrit enerji kaynağına sahip olacağı bekleniyor. Çin’in çevreyi koruma konusundaki artan hassasiyeti, elektrikli ekipman için pazar talebini canlandırmaktadır. İkinci neden ise, Çin inşaat sahalarının bir inşaat projesinin başlangıcında elektrik üniteleri ile donatılması ve bu elektrikli ürünler için uygun koşulların sağlanmasıdır.
Özellikle lityum akülü modellerin ciddi anlamda talep gördüğünü bunun kuşkusuz artan dizel yakıt fiyatlarından kaynaklandığını belirtebiliriz.
Ülkemizde henüz bahsi geçen elektriksel dönüşümün yaygınlaşmadığını, lityum akülü modellere şimdilik ilginin olmadığını söyleyelim. Lityum akülü modellerin satın alma maliyetleri tabi ki yüksek ancak uzun vadeli maliyetlere ve kullanım ile ilgili artılarına baktığımızda ciddi anlamda avantaj sağlamaktadır.

EN YÜKSEK AKÜLÜ TELESKOPİK PLATFORM: ZOOMLION ZT26JE
Dünyanın en büyük iş makinesi üreticilerinden Çin merkezli Zoomlion firması personel yükseltici platform sektöründe elektriksel dönüşümün öncülerinden. Firma, tüm akülü makaslı modellerinde 5 yıl garantili Lityum akü seçeneği sunarken, birçok eklemli ve teleskopik platform modellerini de akülü olarak üretmektedir. Zoomlion’ın en yüksek akülü modeli ise 28,7 m çalışma yükseklikli ve 22,1 m yatay erişimli ZT26JE teleskopik platformudur. Standart olarak Lityum akülere ve AC yürüyüş sistemine sahip olan ZT26JE modeli %45 tırmanma kabiliyeti ile arazi koşullarında mükemmel bir çalışma imkanı sağlar.

Yükselmek, ileriye gitmektir.
Faik Tekin