APA Yayıncılık’ın İngiliz yayın partneri KHL Group tarafından hazırlanan Access İnternational, “Dünyanın En Büyük Platform Kiralama Şirketleri” listesini açıkladı. Zirvede ABD şirketi United Rentals’ın yer aldığı listede Türkiye’den de MRT Makina, Fatih Vinç ve Rent Rise yer aldı. “Access50” listesi, Çin kiralama sektörünün hızlı yükselişi ile diğer ülkelerdeki kiralama oranlarının tarihi düşüşünü gözler önüne serdi.
Bu yıl hazırlanan “Access50” listesi dünyadaki büyümeyi yansıtıyor. United Rentals ve Sunbelt, sırasıyla birinci ve ikinci sıradaki liderliğini koruyor. Filolarını ağırlıklı olarak ABD’de işleten bu iki şirket listedeki yerlerini korurken, üçüncülükten sonrası değişiyor. Çin kiralama piyasası, ülkenin en büyük kiralama şirketleriyle birlikte baş döndürücü bir hızla büyüdüğü için, ilk 10’un geri kalanı son yıllarda ciddi değişiklikler yaşıyor. Burada tablonun birkaç yıl içinde nasıl değiştiğini görmek için Shanghai Horizon, Zhejiang Huatie ve Zhongneng United’a bakmamız gerekiyor. Çin kiralama sektörünün hızlı yükselişi, diğer ülkelerin kiralama oranlarını tarihin en düşük seviyelerine çekiyor. Bu rekabetçi pazar, geniş çapta rapor edildi. Ülkenin en büyük kiralama şirketleri filolarını büyütmeye devam ederken, diğer orta ölçekli işletmeler en büyük oyuncuların hakim olduğu bir pazarda rekabet etmenin baskısını hissetmeye başladı.
Büyüme Yolu
Avrupa ve Kuzey Amerika’da, Covid-19 sebebiyle uygulanan zorunlu karantinaların sona ermesiyle kiralama pazarı toparlandı. Ancak Covid-19’un yanı sıra Ukrayna savaşı da mevcut tedarik zinciri sorunlarını çoğalttı ve malzeme ile bileşen maliyetleri arttı. Bu sorunlara dünyanın birçok yerinde artan enflasyon da eşlik edince, bazı kiralama şirketleri bekledikleri ekipmanları teslim alamadı. Sonuç olarak firmalardan bazılarının filoları eskidi. Kiralama sektörüne oldukça büyük etkisi olan Ukrayna-Rusya savaşı, Belarus’ta çalışan şirketleri de strese soktu. Rusya ve Kazakistan’da faaliyet gösteren Belaruslift, geçen yıl filosundaki binden fazla makineyle listede yer alırken bu sene filosunda ciddi bir azalma yaşandığını belirtti ve listeye giremeyeceğini söyledi. Avrupa’ya bakıldığında, Loxam, Mateco, Boels ve Riwal gibi büyük şirketlerin tümü, geçen yılki listeden bu yana filolarında %6’ya varan büyüme kaydetti. Bu genel bir toparlanmayı yansıtsa da filoların düşünülen düzeyde büyümediği yönünde bir görüş de var. Bununla birlikte, Avrupa’da satın alma yoluyla büyümeye devam eden Zeppelin Rental gibi firmalar da oldu. Diğer firmalar yeşil enerji yatırımı ve filo güncellemelerine odaklanırken, Zeppelin Rental büyümeye gitti.
Farklı Tercihler
Kuzey Amerika kiralama şirketleri arasında da benzer bir durum görüldü. ABD’deki platform sektörü patlama yaşarken, aynı kısıtlamaların geçerli olduğu İngiltere’de % 10’luk bir artış gördü. İlk 10’da yer alan diğer markalar ise yaklaşık yüzde altı veya daha düşük artışlar yaşadı. Asya’da ise Çin’in dahil olmadığı bazı değişiklikler yaşandı. Japon markalarının filo boyutlarında, Japonya’daki zorlu piyasa koşullarını yansıtan düşüşler görüldü. Brezilya’da kıtanın en büyük kiralama şirketi Mills, satın alma yoluyla büyümeye devam etti. Mills’in büyümesi Brezilya ekonomisinin daha güçlü ve daha istikrarlı hale gelmesiyle beraber ilerledi. Sonuç olarak bu yılki “Access50” listesinde büyüme var ancak sektördeki baskılar ve değişim sürüyor.