Bir önceki sayıda personel yükseltici platformların ne olduğunu ve hangi işlerde kullanıldığını konuşmuştuk. Bu sayıda ise platform modellerini daha yakından inceleyip, modellerin isimlendirme mantığına, ana parçalarına ve kullanım alanlarına değineceğiz.
MAKASLI PLATFORMLAR
Makaslı platformlar: Hidrolik pompa tahrikiyle dikey olarak yükselip alçalabilen makas mekanizması bulunan, diğer ürün gruplarına göre daha geniş çalışma alanı ve daha fazla yük kapasitesine sahip, enerji kaynağına göre akülü, dizel ya da çekilebilir olarak sınıflara ayrılan ürünlerdir. Akülü Makaslı Platformlar: Bir akü grubundan enerji alarak çalışan ve kendinden yürüyüş özelliğine sahip ürünlerdir. Genelde iç mekan uygulamalarında kullanıldıkları gibi arazi koşullarında çalışabilen modelleri de mevcuttur. Dizel Makaslı Platformlar: Dizel / benzinli bir motor ile çalışan, kendinden yürüyüş özelliğine sahip, dengeyi sağlamak amacıyla birçoğunda denge ayakları bulunan ürünlerdir. Akülü modellere göre çok daha geniş çalışma alanı ve yük kapasitesine, ayrıca 4×4 özelliğiyle daha güçlü yürüyüş sistemine sahiptir. Bu nedenle dış mekan uygulamaları ve engebeli arazi koşulları için idealdir.
Çekilebilir Makaslı Platformlar: Kendinden yürüyüş özelliğine sahip olmadığı için manuel olarak itilip çekilebilen ürünlerdir. Elektriksel ihtiyaç genellikle direkt prizden alınan besleme gerilimi ile karşılanır. Hemen hemen bütün modellerde denge ayakları bulunurken, bazı modellerde makinenin yüksekteyken ileri geri hareket etmesini engelleyen fren mekanizması vardır.
EKLEMLİ PLATFORMLAR
Eklemli platformlar: Ana gövde ile sepet arasında genellikle 2 eklem noktalı bom sistemi bulunan, bu sayede yatay erişim yapabilen ve engellerin arkasına kolaylıkla ulaşabilen, makaslı platformlara göre daha küçük çalışma alanı ve daha düşük yük kapasitesine sahip, enerji kaynağına göre akülü ya da dizel olarak sınıflara ayrılan ürünlerdir. Hem akülü hem de dizel enerjiye sahip olan çift enerjili modelleri de bulunmaktadır. Teleskopik Platformlar ile beraber “Bomlu Platformlar” olarak da sınıflandırılmaktadır. Birçoğunda sepetle bom arasında bulunan, operatörün erişim kabiliyetini artıran “Jib Bom” bulunmaktadır.
Akülü Eklemli Platformlar: Bir akü grubundan enerji alarak çalışan ve kendinden yürüyüş özelliğine sahip ürünlerdir. Genellikle düz ve sert zeminlerde kullanılır. Çoğunun “Kuyruk Salınımı” sıfır olduğundan manevra kabiliyeti yüksektir.
Dizel Eklemli Platformlar: Dizel / benzinli / gazlı bir motor ile çalışan, kendinden yürüyüş özelliğine sahip ürünlerdir. 4×4 özelliğiyle daha güçlü yürüyüş sistemine sahiptir. Bu nedenle dış mekan uygulamaları ve engebeli arazi koşulları için idealdir.
TELESKOPİK PLATFORMLAR
Teleskopik platformlar; Ana gövde ile sepet arasında iç içe geçmiş ve teleskopik olarak uzayabilen düz bomlar bulunan, yüksek yatay erişime sahip, makaslı platformlara göre daha küçük çalışma alanı ve daha düşük yük kapasitesine sahip, enerji kaynağı genellikle yakıtla çalışan bir motor olduğu için sınıflara ayrılmayan ürünlerdir. İstisnai olarak akülü ve çift enerjili modelleri de bulunmaktadır. Eklemli Platformlar ile beraber “Bomlu Platformlar” olarak da sınıflandırılmaktadır. Birçoğunda sepetle bom arasında bulunan, operatörün erişim kabiliyetini artıran “Jib Bom” bulunmaktadır.
DİKEY PLATFORMLAR
Dikey Platformlar; Birbirine bağlantılı “Mastlar” (dikmeler) sayesinde dikey olarak yükselip alçalabilen, makaslı
platformlara göre daha küçük çalışma alanı ve daha düşük yük kapasitesine sahip, enerji kaynağına göre akülü ya da
çekilebilir olarak sınıflara ayrılan ürünlerdir. Akülü Dikey Platformlar: Bir akü grubundan enerji alarak
çalışan ve kendinden yürüyüş özelliğine sahip ürünlerdir. Genellikle iç mekan uygulamalarında, sert ve düz zeminlerde kullanılırlar. Birçoğunda sepetle mast arasında yatay erişim yapılabilmesini sağlayan bom bulunmaktadır.
Çekilebilir Dikey Platformlar: Kendinden yürüyüş özelliğine sahip olmadığı için manüel olarak itilip çekilen ürünlerdir. Elektriksel ihtiyaç direkt prizden alınan besleme gerilimi ile karşılandığı gibi 12V’luk bir akü ile de karşılanabilir. Makine ile yüksekte çalışabilmek için denge ayaklarının kurulması gerekir.
ÖRÜMCEK PLATFORMLAR
Örümcek Platformlar; Denge ayaklarının kurulmasıyla görünüm itibariyle örümceğe benzetildiği için bu ismi almıştır. Bomlu platformlara göre ağırlıkları çok düşük olduğundan, alışveriş merkezleri gibi hassas zeminlere sahip iç mekanlarda kullanım için idealdir. İç mekanlarda egzoz dumanından arınmak için de tercih edilen ürünlerdir. Denge ayakları kurulmadan makineyi yükseltmek mümkün değildir. Bu nedenle makine sadece tamamen indirilmiş konumdayken yürüyüş yapılabilir.
Yürüyüş sisteminde genellikle paletler kullanıldığı için “Paletli Platformlar” olarak da anılırlar. Ancak tekerlekli modelleri de bulunmaktadır. Paletli Platformlar hem iç hem de dış mekanda kullanılmak üzere tasarlandıkları için çift enerjilidir. İç mekanlarda kullanım için enerji kaynağı akü ya da direkt prizden alınan besleme gerilimi, dış mekanlarda kullanım içinse dizel ya da benzinli motordur. Tekerlekli modelleri ise sadece akülü ya da elektrikli olabildiği gibi, bazı modelleri çift enerjilidir.
RÖMORKLU PLATFORMLAR
Römorklu platformlar, adından da anlaşılacağı üzere, başka bir taşıt ile çekilebilen ürünlerdir. Denge ayaklarının görünümü itibariyle örümcek platformlara benzemektedir. Enerji kaynağı olarak sadece akülü modelleri olduğu gibi, çift enerjili (akülü+dizel) modelleri de bulunmaktadır. Ülkemizde römork konusu Avrupa ve ABD’ye göre çok tercih edilen bir konu değildir. Bu nedenle bu ürünler ülkemizde çok fazla rağbet görmemektedir.
ARAÇ ÜSTÜ PLATFORMLAR
Araç Üstü Platformlar; Bir araç (kamyon, kamyonet, minibüs, vb.) üzerine monte edilmiş bom yapısı bulunan, denge ayakları olan ve bu ayaklar kurulmadan yükseltme işlemi yapılamayan, platform ürün grubu içerisinde en büyük çalışma yüksekliğine sahip ürünlerdir. Genellikle büyük inşaat projeleri ve rüzgar gülü gibi uygulamalar için idealdir. Araç üstü platformlar tiplerine göre iki sınıfa ayrılırlar.
Eklemli Araç Üstü Platformlar: Bom sistemi eklemli olan ürünlerdir.
Teleskopik Araç Üstü Platformlar: Bom sistemi teleskopik olan ürünlerdir.