PLATFORMDER Yönetim Kurulu Başkanı Saruhan Günaydın:
“PAZARDAKİ PLATFORM SAYISI NÜFUS ORANINA GÖRE ARTMALI”
TÜRKİYE PLATFORM PAZARI, 2013 -2021 YILLARI ARASINDA TOPLAM YÜZDE 500 BÜYÜDÜ. SEKTÖR, 2021 YILINDA İSE BİR ÖNCEKİ YILA KIYASLA YÜZDE 100 BÜYÜME GÖSTERDİ. BU BÜYÜMELER KARŞISINDA PAZARDA VAR OLAN PLATFORM SAYISININ 16 BİNE YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN PLATFORMDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI SARUHAN GÜNAYDIN, 85 MİLYONLUK NÜFUSA SAHİP TÜRKİYE’DE İNŞAAT SEKTÖRÜ, ORTALAMA 20 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR. 20 MİLYONLUK İNŞAAT SEKTÖRÜNE 16 BİN PLATFORM YETMİYOR” DİYEREK VAR OLAN PLATFORM SAYISININ YETERSİZ OLDUĞUNU VE BU SAYININ NÜFUS ORANINA GÖRE ARTMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. PLATFORM SEKTÖRÜ HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNAN SARUHAN GÜNAYDIN, SEKTÖR YÖNELİMLERİNİ VE ATILMASI GEREKEN ADIMLARLA İLGİLİ PLATFORMDERGİ’NİN SORULARINI YANITLADI.
PLATFORM SEKTÖRÜ 2021 YILINI NASIL TAMAMLADI?
2018 yılının ikinci yarısında başlayan dövizdeki dalgalanma, personel yükseltici platform satışlarını oldukça etkilemiş ve bu durum 2019 yılında da kendini göstermişti. Ardından Aralık 2019’da Çin Vuhan’da ortaya çıkan koranavirüs salgını da küresel boyutta problemlere yol açtı. Bu süreçte ve öncesinde yaşanan problemlerden olayı birçok firma, iş makinesi ve platformlarını yurt dışına sattı. Makineler yurt dışına satılınca Türkiye pazarında bir boşluk oluştu. Bu boşluk büyük bir talebi beraberinde getirdi. 2021 yılında Türkiye personel yükseltici platform pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme gösterdi. 2021 yılındaki satış adetlerindeki artış aslında 2018’in ikinci yarısından itibaren ötelenen makine yatırımlarının, personel yükseltici platform kullanımına artan talep doğrultusunda, ihtiyaç haline gelmesinden kaynaklı oldu.
2021 YILINDA PAZARDA KAÇ ADET PLATFORM SATILDI? DAHA ÇOK HANGİ PLATFORM MODELLERİ TERCİH EDİLDİ?
Geçen yıl personel yükseltici platform pazarında 2 bin adedin üstünde makine satışı gerçekleştirildi. Bu satışları, platform modellerine göre incelediğimizde akülü makaslı ürün grubu yüzde 87,31 ile sıfır platform satışlarında ilk sırada yer almaktadır. Geri kalan yüzde 13’ü ise büyük makine dediğimiz 26 ve üzeri eklemli platformlardan oluşuyor. Akülü makaslı ürün grubunda gerçekleşen satışların tamamında yerli üreticinin payı yüzde 35,56, tüm satışlardaki yerli üretici payı ise yüzde 32,79 olarak gerçekleştiği görülüyor.
PLATFORM PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Türkiye’deki platform sayısı hakkında net bir rakam söylemek zor ama sektörde şu anda var olan platform sayısı 16 bine yaklaştı. Sektörümüz, 2013’teki mevzuattan sonra 2021 sonu itibariyle yüzde 500 büyüdü. GTİP numarası artık sektörde var olan makineler hakkında bize çok yardımcı olacak. GTİP’le birlikte sektöre ne kadar platform giriş-çıkış yaptığı hakkında daha doğru sonuçlara ulaşacağız. Pandemiden dolayı birçok şantiyede işler çok yavaş ilerliyordu. Firmalar Pandemi hastanelerine, şehir hastanelerine yöneldiler. Bizim için bir makinenin çalıştığı proje ile yüzlerce makinenin çalıştığı proje aynı öneme sahip. İstanbul’da 50 binin üzerinde fabrika var. Platform pazarındaki makinelerin yüzde 2’lik kısım sadece bu fabrikalarda çalışıyor. Fabrikalarda platform kullanım oranını artırmaya çalışıyoruz. Son yıllarda platformlara sadece inşaat değil inşaat dışında da talep artmaya başladı. Dünyada makineler, nüfusa göre oranlanıyor.
85 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin 20 milyonu inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu inşaatların içinde fabrika, otoyol, havalimanı gibi pek çok proje var. 20 milyona 16 bin adet platform yetmiyor. Makine pazarının daha da büyümesi istiyoruz.
ÇİNLİ MARKALARIN DÜNYA PAZARINDAKİ HAKİMİYETİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? YERLİ ÜRETİCİLERİN TÜRKİYE PAZARINDAKİ KONUMU NEDİR?
Salgın nedeniyle, Kuzey Amerika ve Avrupa’da platformlara olan talep neredeyse durma noktasına gelirken, Çin’de ise Pandemi sürecinde platform talebinde büyük bir artış oldu. Çin’de bu büyüme artışındaki en büyük neden, altyapı ve üretimdeki gelişme olarak görülüyor. Ülkemizde rekabetçi fiyatlara makine satan Çinli firmalar gibi bizim yerli üreticilerimizde yurtdışındaki fiyatla rekabet edip, farklı pazarlarda yer alıyor. Fiyat ve performans açısından Çinliler, Türkiye’de nasıl bir ivme yakaladıysa yerli firmalarımızda yurtdışında bu yönde bir başarı yakalamak için kendilerine yol çiziyorlar. Kapasitelerini her geçen gün artırıyorlar. Yerli üreticinin yurtdışı operasyonlarını tamamladıktan sonra Türkiye pazarına da daha etkili olacağını düşünüyorum.
SEKTÖRÜN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
Personel yükseltici platform sektörü Türkiye’de gelişime çok açık bir sektör olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor. Ürün yaşam eğrisine baktığımız zaman ise, Personel Yükseltici Platform sektörünün ABD ve Avrupa’da olgunluk evresinin sonuna yaklaştığını, ancak Türkiye’nin de büyüme evresinin başında olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum sektörde daha çok uzun bir yolumuzun olduğu sonucunu gösteriyor. Bu ilerlemenin ihtiyaçları karşılayacak şekilde olması ve kurumsal bir zeminde hareket etmesi en büyük hedefler arasında yer almalı. Bir örnek vermek gerekirse; ülkemizde inşaat sektöründe yüksekten düşme iş kazalarında ölüm oranı 2013 yılında yüzde 48 iken, 2020 yılı itibariyle yüzde 6’ya kadar azaldı. Bu azalmada yasal düzenlemelerin yanı sıra personel yükseltici platformların katkısı azımsanmayacak kadar fazladır. Seviye farkının olduğu tüm çalışma ortamlarında personel yükseltici platformların, sektör ayırt etmeksizin, tercih edilir olması ile sektörümüzün hak ettiği yere gelmesini mümkün kılacaktır. Sektör olarak 5 yıl içerisinde 5 kat büyüme hedefimiz var. Bu yıl bile çok ciddi bir büyüme gerçekleştirdik. Makine yetişse çok daha hızlı büyüyebiliriz.