PALCARD, International Powered Access Federation (IPAF) tarafından verilen bir sertifikadır. Bu kart, yüksekte çalışma için gerekli ekipmanların (personel yükseltici platformlar, sütunlu çalışma platformları ve inşaat asansörleri) güvenli bir şekilde kullanma yetkinliğine sahip olan kişilere verilmektedir. PALCARD, “Powered Access Licence” kelimelerinin kısaltmasıdır ve dünya genelinde tanınmaktadır.
PALCARD sertifikası, çalışanların IPAF onaylı bir eğitim programını başarıyla tamamladığını gösterir. Bu eğitim, genellikle teorik bilgi ve pratik uygulama içerir. Eğitimin amacı, katılımcılara tüm personel yükseltici platformların güvenli ve verimli bir şekilde nasıl kullanılacağını öğretmektir. Eğitim programı, belirli ekipman türlerine göre özelleştirilebilir, bu nedenle bir kişi birden fazla PALCARD’a sahip olabilirler. Bu ekipman türleri gerek EN 280, gerekse ISO 18878 standartlarında belirlenmiştir. IPAF tarafından da aşağıdaki şekilde kategorize edilmiştir.
- Statik Dikey (1a) : Dikey personel platformları (statik)
- Statik Bom (1b, 1b+) : Kendinden tahrikli bomlar (payandalar), römorklar/itilebilir, araca monteli platformlar
- Mobil Dikey (3a, 3a+) : Makaslı platformlar, dikey personel platformları (mobil)
- Mobil Bom (3b, 3b+) : Kendinden tahrikli bomlar
- Dikey Etrafında İtme (PAV) : Dikey İtmeli
- Özel (SPECIAL) : Özel makineler
PALCARD’ın süresi genellikle beş yıl olarak belirlenir ve bu süre sonunda kart sahiplerinin yeniden eğitim alması veya sınava girmesi gerekebilmektedir. PALCARD, işverenlere ve denetim otoritelerine, kart sahibinin ilgili ekipmanı güvenli bir şekilde kullanma becerisine sahip olduğunu kanıtlama aracı olarak hizmet eder. Bu da iş güvenliği ve uyumluluk açısından oldukça önemlidir.
Ülkemizde resmi olarak MEB Tarafından verilen Operatörlük Belgeleri geçerlidir. Bu belge personel yükseltici platformlar, iş makineleri, forkliftler, vinçler gibi tehlikeli olabilecek araçları güvenli ve etkin bir şekilde kullanabilme yeteneğini kanıtlamaktadır. MEB onaylı kurslar tarafından verilen operatörlük eğitimleri, teorik ve pratik dersleri içerir. Ancak eğitimler tercih edilmemektedir. Çünkü süre olarak çok zaman almaktadır. Belge almak isteyen kişi sınav günü yazılı sınava girer geçtiği taktirde, uygulama sınavına girerek süreci tamamlar. Almış olduğu sertifikayı ehliyetine bir kod ile işletir. Personel Yükseltici Platform için G sınıfı ehliyet kodu; 105.67 dir.
MEB tarafından verilen operatörlük belgesinde gerek EN 280, gerekse ISO 18878 de belirtilen bir sınıflandırma bulunmamaktadır. Tek tip bir belge verilmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir kursta alacağınız makaslı platform eğitimi ile eğer başarılı olursanız Araçüstü bir platform kullanabilmektesiniz. Bu da iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük riskleri beraberinde getirmektedir. Çünkü her ekipman türünün standartlar ile belirlenen kullanımları mevcuttur ve tüm dünyada bu metot tercih edilmektedir.
PALCARD; bir ürün türüne göre alınan eğitim sonucunda sahip olunan “yetkinlik belgesidir”. Bu yetkinliği başta eğitimlerde verilen; iş sağlığı ve güvenliği, yasal gereklilikler, işçi ve işveren sorumlulukları ile iş verimliliği konuları oluşturmaktadır. Üreticiler tarafından sürekli güncellenen ve standartlara da yansıyan eğitimler IPAF’ın PALCARD eğitimlerini sürekli güncel tutmaktadır.
Sonuç olarak şunu diyebiliriz; MEB Onaylı Resmi Operatörlük Belgesi, kanunlar karşısında yasal güvencinizi arttırırken, Palcard ve Eğitimleri ise yüksekte güvenli çalışma farkındalığı oluşturarak, iş sağlığı ve güvenliği kültürünüzü geliştirir. Aynı zamanda, personel yükseltici platformların daha etkin, güvenli ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Abdullah TUNCER / IPAF Türkiye Ülke Müdürü