KOSGEB, yurt dışına açılmak isteyen KOBİ’leri cesaretlendirecek bir adım attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile protokol imzalayan KOSGEB, ilk kez yurt dışına çıkacak KOBİ’lere veya yurt dışı pazar payını arttırmak isteyen işletmelere 300 bin TL destek verecek. KOSGEB’in yeni desteğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı. KOBİ’lere seslenen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Gelin, bu cömert destek programından faydalanın. Bu fırsatları değerlendirin.” dedi. Bakan Varank, 18 Eylül Çarşamba günü önemli bir toplantı yapacağını duyurarak, ‘2023 Türkiye Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni kamuoyu ile paylaşacağız. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nin pilot ürün gruplarını açıklayacağız.” diye konuştu.
KOSGEB ve TİM Birlikte Çalışacak
KOSGEB ile TİM arasında Yurt Dışı Pazar Destek Programı’na ilişkin iş birliği protokolü imzalandı. Düzenlenen törene Bakan Varank’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile TİM üyeleri katıldı.
KOBİ’lere 1.7 Milyar TL
İmza töreninde bir konuşma yapan Bakan Varank, Türkiye’de yaklaşık 3 buçuk milyon işletmenin faaliyet gösterdiğini belirterek, “Bunların yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Bakanlık olarak KOBİ’lerin, ekonomimiz için öneminin farkındayız. İlgili kuruluşumuz KOSGEB, Türkiye sathına yayılmış 92 müdürlüğü ile KOBİ’lerin büyümesine ciddi katkılarda bulunuyor. Bu kapsamda; sadece 2019 yılında, KOBİ’lerimize 1,7 milyar Lira tutarında destek sağladık. Sağladığımız destekler, önümüzdeki aylarda elbette devam edecek.” dedi.
Hedef Yüzde 60’lar
Varank, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Kalkınma Planı’nda ihracat hedefini 226 milyar dolar olarak belirlediklerini hatırlatarak, ‘Protokolü imzalanacak destek programının amacı, KOBİ’lerin bu ihracattaki payını, yüzde 60’lara çıkarmaktır.’ diye konuştu.
Yüzde 70’i Geri Ödemesiz
Bu amaç doğrultusunda Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nı tasarladıklarını ifade eden Varank, “Programın destek miktarını 300 bin lira olarak belirledik. Bunun yüzde 70’i geri ödemesiz olacak. Yani 300 bin lira destek almaya hak kazanan bir KOBİ’miz, bunun sadece 90 bin lirasını KOSGEB’e geri ödeyecek. Proje bazlı olarak hayata geçecek programın destek süresi, 6 aydan 24 aya kadar. Programdan ilk kez yurt dışına açılacak KOBİ’lerimizin yanı sıra, yurt dışı pazar payını artırmak isteyen KOBİ’lerimiz de faydalanabilecek.” dedi.
Başvurular Pazartesi Başlıyor
Varank, KOBİ’lerin 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren e-Devlet üzerinden veya KOSGEB’in internet sitesinden Yurt Dışı Pazar Destek Programı’na başvuru yapabileceklerini kaydederek, “Ben bu vesileyle, bu salondan, büyük düşünen, ihracatı hedefleyen, cesur KOBİ’lerimize sesleniyorum: Gelin, bu cömert destek programından faydalanın, bu fırsatları değerlendirin.” diye konuşu.
2023 Türkiye Sanayi Ve Teknoloji Stratejisi
İki önemli duyuruda bulunacağını bildiren Varank, sözlerini şöyle tamamladı:
18 Eylül Çarşamba günü, Milli Teknoloji Hamlemizin ana belgesi olacak 2023 Türkiye Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi, Ankara’daki MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi’nde kamuoyu ile paylaşacağız. Rekabetçi üretim ve verimliliği odağına alan 11. Kalkınma Planı çerçevesinde oluşturduğumuz Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ilerlerken bize ve iş dünyasına yol gösterici olacak.
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi
Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile yayınlanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nin detaylarını da yine aynı gün sizlerle paylaşacağız. ‘Uçtan uca yerlileşme’ olarak da bilinen bu program kapsamında; yerli imkanlarla üreteceğimiz, yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili pilot ürün gruplarını açıklayacağız. 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi de Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi de Türkiye’nin yazmakta olduğu yeni başarı hikayesinin ana kaldıraçlarından olacak.
Tek Gündem Üretim ve İhracat
Cumhurbaşkanımızın liderliğinde enflasyonda aşağı doğru bir trend yakaladık. Önce Merkez Bankası ardından piyasa faizlerinde önemli düşüşler sağlandı. Dünya finans piyasalarında yaşanan bazı gelişmeleri lehimize döndürme imkanımız var. Elbette yatırım ortamını iyileştirme gayretimiz de kararlıkla sürüyor. Tüm bunlar, tek gündemin üretim ve ihracat olması için önemli fırsatlar sunuyor. Ekonomi yönetimi olarak, güçlü bir koordinasyonla bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğiz.
Uluslararası Pazarda İş Birliği Yapmalıyız
Törende konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ekonomisi daha çok küçük girişimcilerden oluştuğunu, ABD ekonomisinin çok büyük miktardaki siparişleri için bir araya gelmeye ihtiyacı bulunduğunu vurgulayarak, “Bizim artık bu firmalarımızı bir araya getirerek, büyük montanlı siparişleri ortak üretmemiz gerekiyor. Bu iş birliği çok önemli. Artık bir birimizin rakibi değil uluslararası pazarda ülkemizin önüne açacak iş birliği yapmamız gerekiyor. Devlet her türlü imkanla bizleri, sizleri donatıyor. Yeter ki bunu kullanmak için istekli olalım. Biz devlet olarak bakanlar olarak el birliğiyle sizleri desteklemeye hazırız.” diye konuştu.
Programlarımız İhracata Dönük
Törende bir konuşma yapan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın liderliğinde vizyon ve yol haritasını belirlediklerini kaydederek, “Katma değeri ve teknolojik düzeyi yüksek, ihracat kabiliyeti olan ve rekabetçi ürünlerin üretilmesine dönük programlarımızı yürürlüğe koyduk. Bundan sonra da KOBİ’lerimizin ölçeğini büyütmek, dijitalleşmesini sağlamak, teknolojik ve katma değerli ürünler üretmeye dönük bütün çalışmaların her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Güçlerimizi Birleştireceğiz
TİM Başkanı İsmail Gülle, “TİM ve KOSGEB olarak güçlerimizi birleştirerek, firmalarımıza eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek, araştırma faaliyetlerine dahil ederek onları en doğru pazarda yer almalarını sağlayacağız.” dedi.
6 Kalemde Destek
Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında işletmelerin 6 farklı harcama kalemindeki giderleri karşılanacak. Personel, Yazılım ve Donanım, Tanıtım, Yurt Dışı Fuar ve Seyahat, Test Analiz ve Belgelendirme, Hizmet Alımı başlıklarındaki giderlere destek verilecek. Her bir gider başlığının destek üst limiti, 100 bin TL olacak. KOBİ’ler bu destekten bir kereye mahsus faydalanabilecek.
Protokolde Ne Var?
KOSGEB Başkanı Uzkurt ile TİM Başkanı İsmail Gülle arasında imzalanan protokole göre; KOSGEB, KOBİ’lerin yurt dışına açılmaları konusunda özellikle eğitim ve farkındalık oluşturma bağlamında TİM ile birlikte çalışacak. KOSGEB, KOBİ’lerin bilgilendirmeleri ile ilgili 81 ilde bulunan müdürlükleri aracılığıyla altyapı ve koordinasyon desteği verecek. TİM de eğitmenleri aracılığıyla KOSGEB’in hedef kitlesinde bulunan yaklaşık 3,5 milyon KOBİ’ye ulaşarak, yurt dışı pazarlara ulaşma noktasında bilgilendirmeler yapacak.