SON YILLARDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ MAKİNE YATIRIMLARIYLA BÜYÜYEN KİBAR PLATFORM, GELİŞTİRDİĞİ YAZILIM İLE MAKİNENİN KİRALAMA PERFORMANSI, BAKIMI, ONARIMI VE YAKITI OLMAK ÜZERE TÜM AMORTİSMAN VE FİRMANIN GENEL GİDERLERİNİ TEK EKRANDA KONTROL ALTINDA TUTARAK, ANALİZ EDİYOR. FİRMA, YAZILIMIN YANI SIRA 1,5 YIL SÜREN AR-GE ÇALIŞMALARI SONUCUNDA YERLİ ARAÇÜSTÜ PLATFORM HABERLEŞME SİSTEMİ SAFESPEAK’I DA ÜRETTİ. PLATFORMDERGİ OLARAK SAFESPEAK MARKASI İLE ÜRÜNLERİNİ TÜM DÜNYAYA İHRAÇ ETMEYİ HEDEFLEYEN KİBAR PLATFORM KURUCU ORTAKLARI ALPARSLAN MÜJDE VE SELAMİ KİBAR İLE BİR ARAYA GELDİK VE FİRMANIN PLATFORM SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARI ELE ALDIK.
ÖNCELİKLE KİBAR PLATFORM’U TANIYABİLİR MİYİZ?
Kibar Platform, Kibar Vinç adıyla 1998 yılında Sami Kibar tarafından kurulmuş ve 2015 yılına kadar vinç kiralama sektöründe faaliyet gösterdi. 2015 yılında ise Selami Kibar ve Alparslan Müjde’nin ortaklığı ile vinç kiralama sektöründen çıkıp, platform sektörüne yatırım yapan firmamız, platform kiralama alanında faaliyetlerini sürdürüyor.
AĞIRLIKLI FAALİYET GÖSTERDİĞİNİZ BİR BÖLGE VAR MI?
Ağırlıklı olarak Konya ve bölgesine hizmet vermekle birlikte, proje bazında tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz.
ŞU ANDA MAKİNE PARKINIZDA HANGİ TİP PERSONEL YÜKSELTİCİ PLATFORMLAR BULUNUYOR?
Makine parkımızda araç üstü platform, dizel ve akülü eklemli platform, dizel ve akülü makaslı ve aynı zamanda telehander tipi makineler bulunmaktadır. Bu makineler kendi içinde 8 metreden 27 metreye kadar personel yükseltebilmektedir. Platform alımlarını yaparken müşterimizin işine uygun makine tipini de kendi içinde çeşitlendirerek amacına uygun makineyi sunabilmek esas hedefimiz oldu.
YAKIN ZAMANDA YENİ BİR YERE TAŞINDINIZ. BU KAPSAMDA ŞU ANKİ GARAJINIZ VE ŞİRKETİNİZİN YÖNETİMİ YERİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Kibar platform 6 sene içinde yaptığı makine yatırımları ile ciddi bir büyüme sağladı ve bulunduğu yer artık ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldi. Bunun sonucu olarak 300 m2 ofis, 500 m2 atölye ve 300 m2 açık alana sahip yeni yerimizde daha iyi hizmet vermeye çalışacağız.
YENİ YERİNİZLE BİRLİKTE KİBAR PLATFORM’UN GELECEK PLANLARI NELERDİR?
Yeni yerimizde platform sektöründe servis hizmeti de vermek için çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Bu konuyla ilgili yaklaşık 2 senedir çalışıyoruz ve belli bir plan dahilinde gerekli yatırımları ve istihdamımızı da tamamladık. Amacımız sektörde uzun zamandır çözülemeyen servis sorununu çözmek ve platform kiralayan veya kullanan firmalara düzenli, kaliteli, garantili ve en önemlisi hızlı bir şekilde servis vermektir. Burada en büyük avantajımız ise servis işinin sıkıntılı taraflarını uzun süre tahlil etmiş olmamızdır.
PLATFORM KİRALAMAK İSTEYEN MÜŞTERİLERİNİZ SİZİ NEDEN TERCİH ETMELİLER?
Bu konuda birinci mottomuz dürüstlük. Müşterilerimize karşı hep açık ve adil olduk. Bizim işimizde zaman en önemli kavram. Özellikle taahhüt sektöründe bize güvenen insanların güvenini boşa çıkarma lüksümüz yok. Gerektiğinde yok diyebilmek önemli.
GELECEKTE MAKİNE PARKINIZDA YATIRIM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? BU YATIRIMDA MARKA TERCİHİMİZ NE OLUR?
Bu sektördeyseniz yatırım yapmama şansınız yok. Mecburen sürekli yatırım halinde olmalısınız. Dolayısıyla biz de yatırıma devam edeceğiz. Marka tercihlerimize gelince de yatırım kararı verilen makine grubuna göre veya alış şartlarına göre marka tercihlerimiz değişiyor. Kibar Platform kuruluşundan bugüne hiçbir şekilde dış kaynak kullanmadan yatırımlarını öz kaynakları ile yapan bir firma. Bu durum bizi biraz zorlasa da olabildiğince öz kaynaklarımızla yatırıma devam edeceğiz.
SOHBETİMİZ ESNASINDA KİBAR PLATFORM’A ÖZEL BİR YAZILIM YAPTIRDIĞINIZDAN BAHSETTİNİZ, BİRAZ BUNDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
Platform kiralama işine adım attığımız 2015 yılında makine sayısının artması ile birlikte bir kaos oluştuğunu ve gerek sahayı, gerek parkımızı, gerek maliyetlerimizi kontrol etmemizin giderek zorlaştığını fark ettik. En önemlisi de hangi platform grubuna yatırım yapmalıyız (kazanç olarak) konusunda elimizde derli toplu bir veri olmadığından karar verememeye başladık. Bunun çözümünün ise bizim işimize uygun bir yazılım ile yapılabileceğini fark ettik. Özel bir yazılım yapılması için çalışmalara başladık ve hemen ihtiyaçlarımızı belirledik. Yazılımın kolay kullanıma sahip olması dolayısı ile basit bilgisayar bilgisine sahip herkes tarafından kullanılabilmesi bizim için çok önemliydi. Bu yazılımı geliştirmemiz çok yoğun ve bire bir çalışma ile 6 ay kadar sürdü. Bu yazılım sayesinde her bir makinenin kiralama performansını, firma genel giderinden aldığı payı, makine bazında bakım, onarım, yakıt, varsa operatör giderini, amortisman giderini tek ekrandan görüp, tarih aralığı seçerek performansını analiz eder hale geldik. Böylelikle makinenin yatırım değerine göre karlılığını tek tek veya gruplayarak adeta yolumuza ışık tutmuş oldu. Ayrıca en önemli konulardan biri de makinenin zamanla eskimesi ile bakım ve onarım maliyetlerinin artışını makine yatırım bedeline oranlayarak, parkta bulunan hangi makinenin artık yenilenmesi gerektiğini de otomatik olarak görebiliyoruz. Sadece bu da değil, kirada bulunan makinenin hangi müşteride hangi sürede kalacağı, hangi makinenin parkta olduğunu, hangisinin parka geri döneceğini özel bir algoritma ile hesaplayarak, müşteri taleplerine göre rezervasyon yapma imkanını da hiç vakit kaybı yaşanmadan yapabiliyoruz. Ayrıca otomatik olarak oluşturduğumuz raporları günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak yazılım gerekli kişilere mail göndermektedir. Web tabanlı bir yazılım ile çalıştığımızdan istediğimiz yerden sisteme erişebiliyoruz.
BU YAZILIM ÇOK İLGİ ÇEKİCİ VE YARARLI GÖRÜNÜYOR, DIŞARIDAN BİR TALEP GELİRSE NE DÜŞÜNÜRSÜNÜZ?
Bu yazılım butik bir şekilde bize özel yapıldı. Böyle bir talep olursa ticari hale getirebiliriz.
KİBAR PLATFORM OLARAK YENİ ÜRÜN GELİŞTİRDİNİZ. BU ÜRÜNÜN DETAYLICA ANLATABİLİR MİSİNİZ?
Yaklaşık 1,5 senedir Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak, satışa hazır hale getirdiğimiz bir diafon sistemi geliştirdik. Gerek kendi tecrübelerimiz, gerek sektörden edindiğimiz tecrübeler ışığında sepet ve kabin arasında iletişimi sağlayan diafon sisteminin ciddi bir problem olduğunu gördük. İthal olarak gelen diafon sisteminin dış hava koşullarına dayanıksız olması ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olmasından dolayı çok kısa sürede arızalanıp, tamirinin de mümkün olmadığını tespit ettik. Satın alınan sistemin maliyetinin de yüksek olması nedeniyle diafon olmadan çalışmaya devam edilmekte ve bu durum iş güvenliği riski aynı zamanda maddi hasarlar oluşturmaktadır. Bizim de firma olarak kullandığımız söz konusu ithal ürünü tamir edebilir miyiz? diye çıktığımız yolculuk, neden daha iyisini biz yapmıyoruz şeklinde bugünlere geldi. Konuyu profesyonel olarak ele aldık ve gerekli Ar-Ge ekibini oluşturduk. Ortaya çıkan ürünleri sektörden arkadaşlarımızla ve kendi makinelerimizde denedik. Her bir geri bildirim üzerinde çalışarak ideal ürüne ulaştık. Burada amaç dış hava koşullarında ürünün dayanımını arttırarak (IP66) neme, suya, toza ve UV’ye dayanıklı bir ürün elde ettik. Sadece bununla kalmayıp, kullanımı kolaylaştıran yeni özellikler ekledik. Ses kalitesini yükseltip, insan sesini parazitsiz duymak için gürültü engelleyici elektronik filtreler üzerinde aylarca çalıştık, onlarca farklı donanımı denedik. Satışa sunduğumuz SafeSpeak diafon, açılışta otomatik sistem arıza kontrolü, sesli güvenlik uyarısı anonsu (Türkçe-İngilizce), sepetten kabine uyarı sireni, dokunmatik butonlar, IP 66 özelliği, kolay montaj soketi ve kablolu kulaklık ile kullanabilme özelliklerine sahip. Şu anda Ar-Ge ekibimiz ürünün geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Hedefimiz 2021 yılı içinde bir PRO modeli ile daha gelişmiş ve yeni özelliklere sahip bir ürünü sektörümüze kazandırmaktır. SafeSpeak markası ile ürünümüzü tüm dünyaya ihraç etmek yakın hedeflerimiz içindedir. Bu noktada sektörümüzde bulunan tüm firmaların desteği bizi daha da cesaretlendirecektir. Ürünümüzü kullanacak firmaların görüş ve eleştirileri yolumuzu aydınlatacaktır.
SON OLARAK PLATFORM SEKTÖRÜYLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, sektörün önü açık ve gidecek daha çok yolumuz var. Sinoboom firmasının 10. Kuruluş yıl dönümü için Çin’e fabrika ziyareti yapmıştık ve orada dünya çapında sektörden firmaların yöneticilerinin de bulunduğu bir foruma katıldık. Orada gördük ki Türkiye bu konuda henüz yolun çok başında. Ayrıca yurtdışında ziyaret ettiğimiz fuarlarda da aynı izlenime sahip oluyoruz. Özellikle gelişmiş ülkelerde yapı sektöründe platformların kullanım yoğunluğunu gördüğümüzde sektörün nerelere gidebileceğinin ip uçlarını görebiliyoruz. Burada en önemli konu, platform kiralama firmalarının profesyonel ve sürdürülebilir bir yapıya sahip olmaları. Bu konuda PLATFORMDER’in misyonunun da çok önemli olduğu görüşündeyiz.