OPERATÖRLER, KİRALAMA FİRMALARININ KURUMSAL BİR YÜZÜ. BU NEDENLE HEM İYİ BİR ARAÇ SÜRÜCÜSÜ OLMALI HEM DE İŞİYLE VE İLETİŞİMİYLE ÇALIŞTIĞI KURUMU EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMELİ. “İSTABUL VİNÇ OLARAK HER HAFTAYA EĞİTİMLE BAŞLARIZ. KONUSUNDA UZMAN KİŞİLER OPERATÖRLERİMİZE EĞİTİM VERİR, BU EĞİTİMLERİN AMACINA ULAŞIP ULAŞMADIĞINI DA SAHAYA GİDER DENETLERİZ” İFADELERİNİ KULLANAN İSTANBUL VİNÇ PAZARLAMA VE EĞİTİM KOORDİNATÖRÜ EROL BABAOL, SEKTÖRDEKİ EN BÜYÜK EKSİKLİĞİN MAKİNE PARKINDAN ÇOK YETİŞKİN OPERATÖR OLDUĞUNU SÖYLEDİ. PLATFORMDERGİ OLARAK “MAKİNE PARKI NE KADAR GELİŞİRSE GELİŞSİN EĞER OPERATÖR GELİŞMİYORSA O İŞTEN VERİM ALMAK ÇOK ZOR” SÖZLERİYLE EĞİTİMİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN EROL BABAOL İLE GÖRÜŞEREK “EĞİTİM” ÜZERİNE KEYİFLİ BİR RÖPORTAJ GERÇEKLEŞTİRDİK.
ÖNCELİKLE OPERATÖRLERE NEDEN EĞİTİM VERME İHTİYACI DUYDUNUZ?

İstanbul Vinç’in Kurucusu Mustafa Bilgin’e sektördeki en büyük eksikliğin makine parkından çok, iyi eğitimli operatör olduğunu belirttiğimde “Erol Bey, o zaman eğitimli operatör sayısını artırmak için programı yapıp işe başlayalım” diye talimat verdi. Bu talimat doğrultusunda gerekli planlamaları yaparak uzun yıllar önce operatör eğitimlerine başladık. Bugün sektördeki kiralama firmalarının tamamı neredeyse birbirine denk makinelerle müşterilerine hizmet sunuyor aradaki tek fark operatörler. Firmanızın bünyesindeki yetişkin operatör sayısı, sahadaki yapılan işin kalitesini belirleyen birinci unsur olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı İstanbul Vinç olarak hem firmamızdaki hem de sektördeki yetişkin operatör sayısını artırmak için eğitim çalışmalarına başladık.
EĞİTİMLERİNİZE KAÇ OPERATÖR KATILIYOR VE EĞİTİM SÜRELERİ NEDİR?
İstanbul Vinç, şu anda Türkiye genelinde 80’ne yakın operatörü istihdam ediyor. Bünyemizdeki operatörleri, her hafta pazartesi günü işimizin yoğunluğuna göre belirli aralıklarla eğitime tabi tutuyoruz. İstanbul Vinç olarak her haftaya eğitimle başlıyoruz. Her eğitimimize yaklaşık 25 operatör arkadaşımız katılıyor. Eğitimlerimiz 52 hafta boyunca sürüyor. 25 operatörün 52 haftada ortalama eğitim aldığını ve her eğitiminde 75 dakika sürdüğünü düşünürsek yıllık bazda iyi bir sonuç ortaya çıkıyor.
OPERATÖRLERE HANGİ KONULARDA EĞİTİM VERİLİYOR? EĞİTİMİN İÇERİĞİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Sadece sektörel bilgileri içeren bir eğitim planımız yok. Eğitim, insanın kalitesini artıran önemli bir parametre olduğu için operatörü en başta bir birey, topluma yararlı bir insan olarak yetiştirebilirsek zaten meyvelerini daha hızlı bir şekilde toplarız diye düşünüyoruz. Bu nedenle eğitimimiz içerisinde kılık-kıyafetten davranış ve insan ilişkilerine, iletişimden, trafikteki araç kullanımına, ilk yardıma ve bir yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiğine kadar operatörün bilmesi gereken tüm konular yer alıyor. Tabi vinç ve platform kullanımına her dersin ana konusu, tüm bu konuları kapsayan bir eğitim programımız bulunuyor. Örneğin; çoğu operatör arkadaşımız, zemin kontrolü ve çevre kontrolü konusunu atlıyor. Bu konuda neler yapılması gerektiğini eğitimlerimizde anlatıyoruz. Türkiye’de maalesef yapılan en büyük hatalardan birisi de iş bitiminden sonra çevreye verilen zarar ve rahatsızlık vererek sahadan ayrılmak. Kiralama şirketleri olarak oldukça geniş bir çalışma alanına sahibiz yollardan parklara, hastanelerden AVM’lere kadar. Çevre bilinci konusuna gerekli önemi göstermek ve dikkat etmek zorundayız. Toparlayacak olursak verdiğimiz eğitimleri operatörün birey olarak yapması gereken davranışlar, vinç, platform kullanımı ve bakımı ile çevre bilinci ve iş güvenliği olmak üzere üç ana başlıkta sayabiliriz. Tabi bu eğitimlerde konularında uzman kişilerden destek alıp, operatörlerimize eğitimler veriyoruz.
EĞİTİMLER AMACINA ULAŞTI MI? EĞİTİMLERİN İŞ VERİMİNE KATKISI OLDU MU?
Sahadaki makine parkı ne kadar gelişirse gelişsin eğer operatör gelişmiyorsa, o işten verim almanın zor olduğunu bilerek yola çıktık. Sizi müşteriniz karşısında temsil edecek kişinin o anda operatör olduğunun bilincindeyiz. Operatörleri, İSG uzmanları gibi birçok açıdan yetkin ve bilgili olması gerektiğini düşünüyorum. Hapsinin iyi bir araç sürücüsü, makine bakımcısı, ilk yardım bilen gözlem yapabilen, çevre bilinci olan ve çok iyi iletişim kurabilecek güler yüzlü, pazarlama yeteneğine sahip bir personel olması gerekiyor. Biz bu kadar veriyi kısa bir eğitim ile veremeyiz diye düşündük ve operatör arkadaşlarımızı devamlılığı olan bir eğitime tabi tuttuk. Bu eğitimlerin sonunda da dönüşlerin olumlu olduğunu gördük. Eğitim alan operatörlerin İSG açısından daha dikkatli çalıştıklarını ve iletişim konusunda sahadaki personel ile iyi bir iletişim kurabildiklerini tespit ettik. Açıkçası eğitimler işin verimine büyük katkı sağladı. Eğitimlerde öne çıkan bir konuda iş başlamadan önce iş planı yapma; Çünkü insanlar ne kadar iyi çalışırsa çalışsınlar programsız çalıştıkları zaman verimsiz oluyor. Verim konusunda operatör arkadaşlarımıza işe başlamadan önce program yapmaları gerektiğini ve işin sonuçlanma aşamasına kadar olan süreçte o programa sadık kalarak hareket etmeleri gerektiğini üstüne basarak vurguluyoruz. Sahadaki denetimlerden gözlemlediğimiz kadarıyla başarıya ulaştığımızı görüyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, İyi operatör, iyi makine, plansız çalışma yine verimi düşürüyor bu yüzden eğitimlerimizde verimlilik konusuna da önem vermeye başladık. Bunun içinde diyoruz ki, çalışmaya başlamadan sahadaki çalışma arkadaşlarımız ile bir çalışma programı yapın olabilecek olumsuzluklara karşı acil eylem planları oluşturun ve çalışmaya öyle başlayın. Yaptığımız eğitimler faydasını göstermeye başladı şu an devam eden birkaç büyük projede hem operatör hem de makine bazlı çalışmalarımız devam ediyor. Yapılan iş planının ve sahadaki diğer operatörler ve personel ile iletişimin doğru şekilde yapılıyor olması bu projelerde bizi tercih edilen firma yapıyor.
SİZİN BAHSETTİĞİNİZ VE BİZİM GÖZLEMEDİĞİMİZ KADARIYLA OPERATÖRLER, SAHADA MÜŞTERİLERLE DİREKT TEMAS HALİNDELER VE FİRMALARINI MÜŞTERİYE KARŞI TEMSİL EDİYOR. BU KONUDA MÜŞTERİLERİNİZDEN OLUMLU VEYA OLUMSUZ HERHANGİ BİR GERİ DÖNÜŞ ALABİLDİNİZ Mİ?
İstanbul Vinç olarak her hafta puantajlar arasından seçim yapıp bir kaç müşterimize “Aldığınız hizmetten memnun musunuz?” diye geri dönüş yapıyoruz. Bizim verilerimiz devamlı güncel halde tutuluyor. İSO belgesini hakkıyla alıp bunu uygulayan nadir firmalardan biri olduğumuzu düşünüyorum. Yaptığımız tüm eğitimler, denetimler, makine bakım kartları ve müşteri memnuniyet anketlerin hepsi görülebilir halde kayıtlarımız altında duruyor. Bu kayıtlarımızı devamlı değerlendirip, eksik, yanlış ve hatalı olduğumuz her konu üzerinde ısrarla çalışmalar yapıyoruz. Şu ana kadar aldığımız geri dönüşlerin çoğu olumlu yönde.
OPERATÖRLERİNİZİN SAHADAKİ ÇALIŞMASINI KONTROL EDİYOR MUSUNUZ?
Yaptığımız eğitimlerin yanı sıra sahada yapılan çalışmaların kontrollerini de yapıyoruz. Bunun için yetkili arkadaşlarımız çalışma sahalarında operatörleri denetleyip rapor tutuyor, bu raporlarda yıl sonunda toplanarak operatörün verimlilik puanını oluşturuyor. Denetleme sonunda bir arkadaşımız çalışma sahasında 100 üzerinden 60’ın altında bir puan almışsa uyarıyoruz ikinci kez olduğunda eğitime tabi tutuyoruz ayrıca yıl sonu verimlilik puanı maaş zam artışına etki ediyor ki bu en büyük ödül veya ceza olsa gerek.
MÜŞTERİLERİNİZ, SİZCE OPERATÖRÜLERİN EĞİTİMLİ OLMASINA ÖNEM VERİYOR MU? EĞER VERİYORSA SEKTÖRDEKİ KİRALAMA FİRMALARI EĞİTİM KONUSUNDA NELER YAPIYOR? SİZDEN EĞİTİM KONUSUNDA HERHANGİ BİR TALEPTE BULUNUYORLAR MI?
Makine kiralamak isteyen müşteriler, artık makine parkı küçük olan firmalarla çalışmak yerine geniş makine parkına sahip olan firmaları tercih etmeye başladı. Bu da haliyle sektörde herkesin biraz daha yukarı doğru hareketlenmesine neden oldu. Kiralama firmaları, pazarda söz sahibi olmak için daha fazla makineye sahip olup, iyi operatörlerini ön plana çıkarmaya başladı. Sektör şu anda verimlilik faktörü üzerine yoğunlaşıyor. Operatörlerimize sahada etkin ve planlı çalışan bir operatör olarak müşterilerimize farkımızı hissettirin ki müşteri bir sonraki çalışmada İstanbul Vinç’i tekrar tercih etsin. Sahaya hakim, planlama kabiliyetleri olan, verimli ve güvenli çalışma konusunda da tecrübeli olduğumuzun fark edilesini istediğimizi söylüyoruz. Eğitim konusunda sektördeki birçok çalışma arkadaşımız ile temas halindeyiz. Bu firmalara en başta hazırlamış olduğumuz operatör el kitabımızı dağıttık, aynı zamanda sahada karşılaştığımız farklı firmaların operatörleriyle bilgilerimizi paylaşıyoruz. Hatta operatör arkadaşlarımıza bilgi verirken örnekler ile bu şekilde çalışmalarının daha doğru olduğu yönde hatırlatmalar ve önerilerde bulunuyorum. Sektörün büyümesi ile operatörlerin yanı sıra operatörleri çalıştıran firmalar da eğitim konusunda bilinçlenmeye başladı. Bazı çalıştığımız firmaların yetkilileri ile konuştuğumda eğitim konusuna önem verdiklerini bunun güvenlik ve verimlilik için önemli olduğunu söylüyorlar. Maalesef iş kazalarında Avrupa da en öndeyiz, yüksekten düşme iş kazaları arasında en çok paya sahip olan kaza çeşidi. Platform kiralama firmaları yöneticilerinin bu konuda hep beraber hareket etmeleri güvenli çalışma konusunda yapılacak eğitim ve seminerlere destek olmaları bu programlara katılım sağlamaları ve gerekli desteği vermeli diye düşünüyorum. Ben sahadaki gördüklerimi hem de teorik olarak bildiklerimi paylaşmaya her zaman hazırım, bununla ilgili de PLATFORMDER’in öncülük ettiği birçok seminer ve etkinlik oldu ve olmaya devam edecek. Sektörümüz tarafından bunların paylaşılması ve takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta bu konularda PLATFORMDER’e destek olunması gerektiğine inanıyorum ki bu etkinlikler tüm Türkiye çapında yapılabilsin. Benim en büyük hayalim meslek liselerinden operatör yetişmesi Meslek liseleri bence ülkemizin lokomotifi olmalı oralardan yetişen eğitimli çağdaş operatörlerin sektörümüze olumlu katkısı olacağına inanıyorum. Ülkemizin Mühendisler kadar ara elemanlara ihtiyacı var konusunda eğitimli teknisyen operatörlere vinç ve platform sektörünün de ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
SİZCE SEKTÖRDE YAŞANAN PROBLEMLERİ AŞMANIN TEK YOLU EĞİTİMDEN Mİ GEÇİYOR?
Bizim işimiz bir okul gibi düşünün eğer okuldaki çocuğa eğitimi iyi vermezseniz mezuniyetinden sonra eğitimsiz biri olarak topluma faydasız bir birey haline dönüşür. Sektörümüzün de bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Eğer operatörlerimizi eğitimsiz bırakırsak belirli bir süre sonra hem çalıştığı firma ve sektöre hem de topluma faydası olmayan bireyler haline gelecektir. Ama bunun tam tersi operatörlerimizin eğitimlerini güncel tutabilirsek çalışma hayatında kazaların önlenmesi kadar verimli çalışmayı da artırmış olacağız. Biz firma olarak aynı şekilde kendinden yürüyüşlü makineler içinde eğitimler ve bilgiler veriyoruz çalıştığımız her şantiyede eğitimi verirken, iş sağlığı ve güvenliği, makinenin verimliliği ve sürdürülebilirliği açısından konuya bakıyoruz. Makineyi tanımayan bir kişi makineyi ne kadar verimli kullanabilir ki? Sahada genelde kullanıcı eğitimi almayan personel çalıştığı makineyi bilmediği için ciddi zararlara sebep oluyor. Maalesef çoğu kullanıcı makinenin kullanım kitapçığını okumuyor ve gerekli eğitimi almıyor, ben biliyorum diyerek kullanmaya başlıyor ve olumsuz sonuçlara neden oluyor. Çoğunlukla personel yükseltici platformlar bir çekici vasıtasıyla sahaya gidiyor, kullanım kumandası herhangi bir personele teslim ediliyor ve bu kişi de deneme yanılma yolu ile makineyi kullanmaya çalışıyor. Biz bu konuda iyi bir firma olduğumuzu düşünüyorum kiraladığımız her makinenin kullanıcı eğitimini veriyoruz. Bununla ilgili de hem İSG’ler hem de müşterilerimiz tarafından olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bu durumda sektörde tanınır ve tercih edilir bir firma olmanızı sağlıyor. Sahada var olmak istiyorsanız makine parkınız kadar eğitimli personel ve operatöründe önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de makine parkımıza ne kadar yatırım yapıyorsak aynı şekilde eğitimli personel ve operatörlere sahip olmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ NELERDİR?
Şirket yetkilisi ve yöneticilerinin Sahada çalışan tüm operatörlerin şirketin birer göstergesi olduğunu unutmamaları ve onlara hak ettikleri değeri vermelerini özellikle istiyorum. Sektördeki yönetici arkadaşlarımızın eğitim konusunda yetkili eğitmenlerle işbirliği yapmalarını sektörde eğitime ağırlık veren PLATFORMDER GİBİ kuruluşları ve buna destek olan tüm firmaları desteklemelerini istiyorum. Bu vesile ile size ve bu yayının sektörümüze ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
KİŞİ FOTOĞRAFI: EROL BABAOL – İSTANBUL VİNÇ PAZARLAMA VE EĞİTİM KOORDİNATÖRÜ