Ana Sayfa Dergi Haberleri FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

20 views

Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt et- meyi sağlayan her türlü işarete marka denir. Aynı zamanda marka, tüketicinin tercih etmesini kolaylaştırıcı kalite standardını belirlemede yol gösterici bir belirteç olarak da tanımlanabilir.

Hepimiz günlük yaşamda deneme yanılma yöntemleri ile tercihlerimizi belirlediğimiz markaları farkında olmadan hayatımıza katarız. Bu süreç zaman zaman bireylerin çocukluktan kalma alışkanlıklarıyla bile marka algısında tercih etmeyi belirlemektedir. Bunlar düşünüldüğünde, tüketicinin algısına hitap edecek markayı oluşturmak, tercih edilirliğini sağlamak, ticari bir değer haline getirmek de kolay olmamaktadır. Toplum ve tüketici nezdinde kabul görmüş markaları taklitlerinden ve birebir kullanımından korumak da en önemli unsurlardan biridir. Bir işletmenin ti- cari unvanı, bağlı olduğu odaya göre kayıt altına alınsa da marka tescili olmadıkça korunduğu söylenemez.

Markalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent Enstitüsü tarafından marka tescili adıyla her 10 yılda bir yenilenmek kaydıyla sonsuz süreyle korunmaktadır. Türk Patent Enstitüsü tarafından atanmış olan marka vekilleri aracılığıyla da marka tescil müracaatı sağlanıp takip çalışmaları ile desteklenmektedir. Marka tescili takriben 8 – 10 ay süren ve titiz takip gerektiren işlemlerin sonucunda gerçekleşmektedir. Bu sürecin sağlıklı ilerlemesi ve doğru kapsamlar altında korunması için izlenecek yolu profesyonel ellere bırakmak en doğru tercihtir. Ticari teşebbüs sahibi kişilerin mali yönetmenleri mali müşavirler, hukuksal destekçileri ise avukatları olduğu gibi markaları için marka ve- killerinden destek almaları, markalarının korunması açısından izlenecek doğru yolu göstermektedir.

Günümüz Türkiye’sinde marka kavramı önemli ölçüde değer kazanmıştır. Ülkemiz, yapılan istatistiklere göre dünya genelinde marka müracaatı yapan başlıca ülkeler arasında yerini almıştır. Bu grafiği belirleyen etkenin, marka sahiplerinin bilinçlenmesi ve Türkiye’de patent üzeri- ne danışmanlık gösteren şirketlerin aktif çalışmaları olduğu gözlenmektedir. Dünya genelinde nitelikli markalar grafiğinde ülkemizde var olan markalar ile grafiğin alt sıralarında olduğumuzu söylemek maalesef kaçınılmaz bir gerçektir. Dünya markaları olma yolunda ülkemizin destekleri ve marka sahiplerinin bilinçli çalışmaları üst sıralarda yer almamızı sağlayacaktır. Bir markanın ayırt edici gücünün kazanımı, kalite ve farklılaşmayla mümkün olduğunu da unutmamak gerekir.

Gülten AKGÜRE
İstek Patent
Marka Vekili
Genel Müdür
Yönetim Kurulu Üyesi