ACCESS INTERNATIONAL TARAFINDAN “DÜNYANIN EN BÜYÜK PLATFORM KİRALAMA ŞİRKETLERİ” LİSTESİ AÇIKLANDI. ABD ŞİRKETİ UNİTED RENTALS’IN EN TEPE NOKTADA BULUNDUĞU LİSTEDE TÜRKİYE’DEN DE MRT MAKİNA, FATİH VİNÇ VE RENT RISE YER ALDI
Filo büyüklüğüne göre sıralanan, dünyanın en büyük platform kiralama şirketlerinin yer aldığı liste, her zamanki gibi aydınlatıcı. Bir dizi satın almalar ve yeni girişler Acces50 için çarpıcı bir yıl oldu. Öncelikle satın almalardan başlanacak olursa; 2018 listesinden bu yana ilk sırada yer alan United Rentals, PYP filo boyutunu 145,686’ya seviyesine getirmeye yardımcı olan BlueLine’i satın aldığını doğruladı. United, 2016 yılında 100.000 filo büyüklüğündeki hedefe ulaşmaya çalışıyordu. Bu yıl, en yakın rakibi Sunbelt, ilk defa 104.000’den fazla adet ile bu dönüm noktasının üzerine çıktı. İki yıl önce listede üçüncü sırada olan Loxam, Lavendon Grubu’nu satın alması sayesinde yeniden ilk 10’a girdi. Mateco (TVH grubunun bir parçası) ilk 10’da yer alan ikinci Avrupa merkezli kiralama şirketi olarak katıldı. Her ikisi de son 12 ay içerisinde satın alma yolundaydı ve Loxam’ın bu listedeki ustalığının Ramirent’i içermediğine dikkat çekiyor, çünkü anlaşma % 100 onaylanmadı ve bekliyoruz. Ramirent’in filosunun kesin sayısı burada ayrı olarak tahmin ediliyor. Masadaki yerleşimlere herhangi bir zorluk çıkarmaz ve Ramirent’in filosu kuşkusuz gelecek yıl dahil edilecek.
SATIN ALMALAR
İlk 10 dışında, platform uzmanı Riwal, 12. sırada yer alarak geçtiğimiz yıla göre iki sıra yükseldi; Almanya, İsveç ve Danimarka’da devir alımları ile birlikte Avrupa çapında varlığını artırdı ve filosuna önemli miktarda organik yatırım yaptı. 13. sırada yer alan Kiloutou, yatırım dalgasını takip ederek listede üç basamak yükseldi. Ayrıca, son 12 ayda Almanya’da, İspanya ve İtalya’da da alımların yanı sıra Güney Avrupa pazarlarının, özellikle de İspanya’nın geri dönüş yolunda olduğunu gösteren şirketler aldı. Bu konuda, Mateco ayrıca, ülkenin en eski platform kiralama şirketi Afron’u satın alarak bu yıl ilk kez İspanya’ya taşındı. Bu, Loxam’ın, Hune’u 2017’de satın aldığında, o yıl İtalya’daki Nacanco’ya yaptığı yatırımın hemen ardından ülkeye taşınmasını takip ediyor.
BREZİLYA BİRLEŞMESİ
Listenin 23.sırasında Mills var. Brezilya’nın en büyük kiralama şirketi bu yılın başlarında, aynı ülkede bulunan Solaris ile birleşeceğini açıkladı. Her ikisi de platformda uzun süredir devam eden önemli firma. Solaris’in Mills tarafından devralınması, son yıllarda ülkedeki ekonomik sorunların ve ilerideki zorlukların altını çiziyor. Access50’nin normal iniş ve çıkışlarının ötesinde Çin’den dikkat çekici yeni bir giriş dalgası var. Çin’de özellikle filosunda 1.000’den fazla platform bulunmayan kiralama şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Şimdi 10’a yakın olan bu firmalar, önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artacak. Hızlı hareket eden pazar işlerin hızlı bir şekilde değişmesi anlamına geldiği için kesin rakam konusunda biraz belirsizim. Ek olarak, yeni pazarlar bazen olgun pazarlardakine göre farklı dinamiklere sahip. Örneğin, kiralama modelinin geliştiği yerde, olağan hizmetlerine ek olarak kiralama hizmeti sunan daha fazla distribütör bulunuyor. Gerçekten de, access50’de görünen XCMG Guanglian, üretici XCMG’nin bir yan kuruluşudur ve yeniden kiralamaya odaklanıyor. Diğer bir örnek, listede görünmeyen Zhongneng United Digital Technology. Yaklaşık 20.000 adetlik bir filoya sahip olduğunu belirtiyor. Ekipmanın çoğu doğrudan şirkete ait değil, bazı durumlarda bir franchise düzenlemesine benzer ortaklar ve yatırımcılar tarafından sahip olunuyor. Şirket 2016 yılında kuruldu ve bu yıl bir halka arz aradığını söyledi. Malezya, Tayland, Vietnam ve Endonezya gibi artan sayıda erişim pazarına sahip olan Güneydoğu Asya da benzer yolları izliyor. Zaten bu ülkelerde bulunan ya da bu listede faaliyet gösteren birkaç şirket var.
BÜYÜK PAZARLAR
Büyüyen bir diğer pazar ise Türkiye. Filosunda 2.300’den fazla platform bulunan ve listede ilk kez yer alan MRT Makine, ülkenin en büyük kiralama şirketine sahip. Türkiye, erişim için önemli bir ülke ve 1.000’den fazla platforma sahip üç tane kiralama şirketi bulunuyor. Filolarının çoğu, kendi ülkelerinde bulunuyor ancak faaliyet gösterdikleri bilinen diğer yerlerin yanı sıra, Irak, İran, Suriye, Azerbaycan ve Türkmenistan’da dahil olmak üzere, Orta Doğu ülkelerine genişleme potansiyeli bulunuyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’nın yerleşik pazarları konusuna geri dönersek, geçen yıl boyunca yönetim kurulu genelinde etkileyici bir büyüme var. Her iki kıtada da bu yıl ve sonrasında bir miktar yavaşlayan kiralık pazar büyümesi konuşuldu. Bu durumda bile, eğri çok yüksek bir seviyeden gelecek. Ve makul, sık sık döngüsel bir yavaşlamanın, sürdürülemez olan çok yüksek bir seviyeden bir kaza için tercih edildiğini hatırlamakta fayda var.
TÜRK KİRALAMA ŞİRKETLERİ, DÜNYA LİSTESİNDE
APA Yayıncılık’ın İngiliz yayın ortağı (KHL) Access International tarafından hazırlanan “Access50 – Dünyanın en büyük platform kiralama şirketleri” listesinde Türkiye personel yükseltici platform kiralama sektörünün önemli 3 oyuncusu yer aldı. Bu yıl ilk kez listeye katılan MRT Makine, sahip olduğu 2366 adet platform ile 48. sırada yer aldı. Listedeki diğer Türk firmaları Fatih Vinç, parkındaki 1175 adet platform ile 63., Rent Rise ise 1065 platform ile listede 65. sırada bulunarak, dünyanın en büyük kiralama şirketleri arasına ismini yazdırdı.