2018 yılının bitmesine yakın, Kiralama Sektörü ile alakalı verileri görmeye başladık. Bu veriler, sektörün çatı kuruluşları ve kiralama konferanslarında paylaşılmaktadır. Kısa adı ERA olan Avrupa Kiralama Federasyonu, 2018 kiralama raporunu yayınladı. Rapor , 15 büyük pazarı kapsamaktadır. Rapora göre; sabit döviz kurunda kiralama sektör büyümesi; 2017 yılında % 4.4 olarak gerçekleşirken, 2018 yılı için % 3,7 ve 2019 yılı için de % 3,4’lük bir büyüme tahmin edilmektedir. Genel itibarıyle kiralama firmalarının yaptığı yatırımlar sayesinde, büyüme genel ekonomi büyümesinin önünde bir seyir göstermektedir.
Avrupa’da firmalar; sermaye kullanımını daha iyi hale getirdiği için, çevresel etkiyi en aza indirdiği için, yeni ekipmana erişim sağlamasının yanı sıra, rekabetin bir parçası olarak, kiralamayı giderek daha fazla tercih etmektedirler.
Öte taraftan Kasım 2018 içinde Çin’de düzenlenen “International Rental Conference Aisa” da, ise sektör ile alakalı önemli tahminlerde bulunuldu. Bunlardan en önemlisi Çin pazarı ile ilgili tahminler oldu. China Construction Bright Futures Machinery’nin kurucusu ve başkanı olan Jimmy Wang, yaptığı konuşmada; Çin’de artan taleplerden dolayı, önümüzdeki on yıl içerisinde 1 milyon adet Personel Yükseltici Platformun çalışacağını belirtti. 10 yıl önce pazarda 2.000 makine bulunurken, şimdi bu adetin 80.000’e ulaştığını ve sürdürülenbilir bir şekilde önümüzdeki 3 ila 5 yıl %40 ila %45 büyüme olabileceğini konuşmasına ekledi.
Kısa adı ARA olan, Amerikan Kiralama Birliği, ABD kiralama piyasasının önümüzdeki birkaç yıl içinde ekonomiyi geride bırakacağını ve 2018 yılı için % 7.6, 2019’da % 5.5 ve 2020’de % 5.9’luk bir büyüme bekledindiği belirtmişlerdir. Kanada’da ise kira gelirlerinin 2018’de% 4,3 artarak 5,4 milyar dolara yükseleceği ve daha sonra 2019’da% 4,8 ve 2020’de% 4.7’lik gelir artışlarıyla genişlemeye devam edeceği yine ARA tarafından tahmin edilmektedir.
Ülkemizde ise, profesyonel manada bir istatistik tam manası ile üretilememektedir. TUIK tarafından 4’lü Nace Rev.2 kodlamasına göre ciro verisi tutulmaktadır. Ancak bu veri, firmaların kurulurken almış oldukları 6 lı Nace Kodu nun bir üst gruplaması olduğunda çok ta sağlıklı bir veri olamamaktadır. Bu duruma, firmaların kuruluşları esnasında almış oldukları yanlış nace kodunu da ilave edebiliriz.
2017 yılı sonu itibarıyle açıklanan verilere göre; 77.32 ve 43.99 Nace kodunda toplamda yaklaşık 12 milyar TL ciro yapılmıştır. Yine bu ciro 8.500 civarında firma ile gerçekleştirilmiş gözükmektedir.
Kültürel farklılıklar ve temel davranışlar, kiralama sektörünün büyümesinde en önemli iki unsurdur. Ülkemizde de; kiralamanın bir kültür ve iş yapmada davranış haline gelmesi gerekmektedir. Bunun çalışmalarını Devlet Malzeme Ofisi’nde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Komite kurma çalışmalarında görmekteyiz. Dernek olarak bu çalışmaların içinde olmamız da, bizleri memnun etmektedir.
Ayrıca Ankara AKM’de Mayıs 2019’da düzenlenecek olan “Kirala Türkiye” fuarının da bu gelişimde önemli bir katalizör olacağına inanıyoruz.

Abdullah TUNCER
Platformder Genel Sekreter Yardımcısı